Макрон се приготвя за периода след Меркел

  • 08 февруари 2021 13:47

  • 458
  • 1
Макрон се приготвя за периода след Меркел
© Getty Images/Guliver

Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на разговаря в петък с един от фаворитите за приемник на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, подготвяйки се за оттеглянето тази есен на канцлерката, с която възнамерява да работи "до последната секунда", пише Франс прес, цитирана от БТА.

"Това беше много интересен и много хармоничен разговор с важни допирни точки", увери популярният консервативен лидер на правителството на Бавария Маркус Зьодер след продължилия около три четвърти час разговор на английски.

На зададен по-късно въпрос кой е неговият фаворит за поста, който Меркел заема от близо 16 години, Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на предпочете да избегне прекия отговор.

"Избягвам да правя прогнози за френската политика, така че ще се въздържа и за германската", каза той шеговито на съвместна пресконференция с Меркел след заседание на правителствата на Франция и Германия по въпросите на отбраната и сигурността.

"Работим ръка за ръка с много доверие и приятелство и ще работя с нея в този дух до последната секунда", добави той.

Макрон и Меркел защитиха ваксинационната стратегия на ЕК

По-бързо темпо в Европа

Във видеоконферентния си разговор Макрон и Зьодер обсъдиха санитарната ситуация и призоваха за ускорено разгръщане на новите технологии в Европа, за да се намали зависимостта ѝ от САЩ или Китай.

"Говорихме за факта, че в Европа трябва да взимаме решения по-бързо", заяви Зьодер и каза, че Макрон е бил напълно съгласен с него по този въпрос.

"Видяхме в последно време с ваксинациите, че има много въпроси за европейската ефикасност. Дебатите няма да изчезнат", предупреди той, явно критикувайки шефката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е.

Комисията, която договори предварителните поръчки на ваксини срещу ковид от името на 27-те, е засипана от критики след забавянията във ваксинационната кампания.

Макрон призова Великобритания да избере какви отношения иска с Европейския съюз

Макрон следи внимателно

Двамата вече бяха разговаряли преди една година в Мюнхен по време на годишната конференция за сигурността, големия ежегоден форум по въпроси на отбраната.

Петъчният им разговор обаче се състоя в съвсем различен политически контекст, тъй като вече е започнала надпреварата за канцлерството.

Макар още да не е обявил официално, че се кандидатира, 54-годишният Маркус Зьодер според допитванията е най-квалифицираният за приемник на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, която ще завърши своя четвърти и последен мандат след парламентарните избори на 26 септември.

Хваленият за борбата си с пандемията лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС), присъдружната партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката, в момента е политикът с най-висок рейтинг след Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се.

Движението му традиционно е определяно като по-дясно от ХДС, въпреки че Зьодер се старае "да изглади" изказванията си.

Евентуалната му номинация обаче далеч не е гарантирана, тъй като ХДС, най-голямата германска партия, почти винаги си е запазвал привилегията да изпрати своя председател в надпреварата за канцлерския пост.

Формацията впрочем отскоро е с нов лидер, 59-годишния Армин Лашет, умерен и близък до Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, а вече и естествен претендент за неин приемник. Проблемът е, че той е с ниска популярност.

Армин Лашет - умерен консерватор, наследник на традицията на Меркел

В петък Макрон заяви в тази връзка, че преди няколко месеца се е срещнал и с Лашет.

ХДС и ХСС се разбраха да решат, вероятно напролет, кой ще е кандидатът на консервативния лагер на парламентарните избори.

Досега два пъти се е случвало представител на баварския ХСС да се кандидатира за канцлер от името на двете партии, и двата пъти - неуспешно.

Париж обаче изглежда гледа на Маркус Зьодер като на сериозен кандидат, написа наскоро големият всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" в статия със заглавие "Макрон залага на Зьодер".

"Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на се стреми към разговори със Зьодер и внимателно следи от Париж доброто му представяне в допитванията", пише вестникът и съобщава, че последният им разговор се е състоял по инициатива на Елисейския дворец.

Novini.bg
458 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Erina17

2021.04.10 | 04:00

1
­­­В­и­­­ж­­­т­­­е­ ­м­о­­­я­т­­а­­­ ­­т­­и­й­­н­ ­­­п­у­­­т­к­­­а­­­ ­-­ ­­W­W­W­­.­B­­G­­­1­­­7­­.­C­­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини