ЕС желае удължаване на срока за ратификация на търговската Брекзит сделка до април

  • 18 януари 2021 15:09

  • 369
  • 0
ЕС желае удължаване на срока за ратификация на търговската Брекзит сделка до април
© gettyimages

Европейският съюз възнамерява да поиска срокът, определен за ратифицирането на търговската Брекзит сделка с Обединеното кралство, да бъде преместен до "по някое време през април", съобщи ирландската агенция RTE News, позовавайки се на два източника.

Сделката, договорена между Лондон и Брюксел през декември в навечерието на Коледа, сега се прилага на временна основа, докато настоящият краен срок за Европейския парламент да ратифицира споразумението е 28-и февруари. Според информацията обаче държавите-членки на ЕС искат "да получат по-голямо разяснени относно някои аспекти на договора, "особено по отношение на потенциални нарушения на разпоредбите за равнопоставеност", предава БНР.

Удължен е срокът за кандидатстване в британските университети

"Никой не желае да прибързва със заключенията до края на февруари, така че редица държави членки посочват, че трябва да направим ратификацията на търговската Брекзит сделка по-късно", каза един от източниците на агенцията. Трябва да се има предвид, че това е по-скоро формалност, но търговската Брекзит сделка, макар и договорена и прилагана сега на временна основа, все още не е официално ратифицирана от Европейския парламент и страните членки въпреки изтичането на т.нар. "преходен период".

Идеята за удължаване на периода на ратификация е само за да се гарантира, че отделните членове на ЕС и Европейският парламент ще имат повече време да разгледат сделката и да позволят текстът да бъде преведен на 23-те официални езика на единния блок.

Мая Йорданова
369 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини