Чехия плати обезщетение за убит бежанец от Източна Германия

27 януари 2021 15:55

Чехия плати обезщетение за убит бежанец от Източна Германия
© Getty (архив)
484 1

Чехия за първи път изплати обезщетение на семейството на бежанец от бившата Източна Германия, убит при опит да премине границата, предаде ДПА.

Герхард Шмит е бил застрелян от чехословашки граничар през август 1977 г. пред очите на своята съпруга и три деца. Той се опитал да избяга със семейството си в тогавашната Западна Германия, преминавайки от другата страна на Желязната завеса.

"Чешкото правосъдно министерство присъди на дъщеря му обезщетение от 33 740 крони (1574 долара)", каза днес в Прага нейният адвокат.

Съд в Чехия оправда семейството през юли миналата година.

Разследвания, предприети след падането на Желязната завеса и преминаването на Източна Германия от комунизъм към демокрация през 1989 г., установиха, че семейството все още е било на около 1600 метра от фактическата държавна граница, което значи, че е можело да бъде арестувано без използване на огнестрелно оръжие, показва доклад на службата за документиране и разследване на престъпленията на комунизма. Въпреки това така и не била потърсена отговорност на граничаря.

През Студената война Чехословакия е охранявала строго  границите си със Западна Германия и Австрия, за да предотврати опити за бягство на Запад.

Според направени напоследък проучвания около 450 цивилни са загинали в този участък на Желязната завеса.

Германски съд наложи на отровител да плати обезщетение над 1 млн. евро

484 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
koko

2021.01.27 | 16:26

1
450 zaginali na granicata a ne na zheliaznata zavesa

Добави коментар

Водещи новини