Католическо дружество в Полша ще плаща обезщетение на жена, насилвана като малолетна от свещеник

02 октомври 2018 20:12

Католическо дружество в Полша ще плаща обезщетение на жена, насилвана като малолетна от свещеник
© Pixabay
2679 0

Апелативен съд в Полша потвърди днес решение на по-долна инстанция, според което дружество към Полската католическа църква трябва да изплати парично обезщетение на жена, отвлечена и сексуално насилвана от католически свещеник, когато е била малолетна, предадоха АП и Ройтерс, като се позоваха на полски медии.

Девойката, наречена Катаржина в съдебните документи, се изнесла от дома на родителите си на 13-годишна възраст. Свещеникът Роман Б. я настанил в дома на майка си и в продължение на повече от година я изнасилвал. Педофилът е бил арестуван през 2008 г. и през 2010-а - осъден на четири години затвор. После е бил отстранен от религиозна дейност.

Съдът в западния град Познан постанови Дружеството на Христовите отци, към което се е числил 42-годишният сега Роман Б., да заплати на жената еднократно обезщетение от един милион злоти (около 233 хил. евро) и доживотно месечно обезщетение от 800 злоти (186 евро). Освен това дружеството трябва да заплати на жертвата и лихвата върху тези суми, натрупана след присъдата на долната инстанция през януари. Днешното решение може да бъде обжалвано във Върховния съд.

Полската католическа църква разработва понастоящем доклад за сексуалните посегателства на свещеници срещу непълнолетни. Примасът на църквата архиепископ Войчех Полак е заявявал, че църквата трябва да бъде внимателна и открита в обсъждането на проблема. "Трябва да има нулева толерантност към греховете и престъпленията с педофилия", казва той пред тв канал TVN24, предаде БТА.

Днешната присъда съвпада с ожесточения дебат в Полша за сексуалните посегателства на свещеници срещу непълнолетни, разгорял се след премиерата на игралния филм "Клир", посветен на тази тема. Представители на консервативната управляваща партия "Право и справедливост" отправиха остри критики към създателите на филма, а Съюзът на католическите журналисти призова към бойкот на прожекциите. Но само през първия уикенд филмът привлече близо един милион зрители в кинотеатрите - рекорд за всички времена за Полша.

Филип Епитропов
2679 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини