Гледай на живо

ЕВРО 2020: Италия - Уелс 1:0 /почивка/

ЕЦБ: Затягане на банковите кредитни стандарти в края на 2020 и началото на 2021 г.

19 януари 2021 16:00

ЕЦБ: Затягане на банковите кредитни стандарти в края на 2020 и началото на 2021 г.
© Getty images
395 0

Кредитните стандарти на банките от еврозоната продължиха да се затягат през последното тримесечие на 2020 г, като се очаква тази тенденция да се запази и в началото на настоящата година, съобщи във вторник Европейската централна банка при представяне на последното си тримесечно проучване за стандартите при отпускане на банкови заеми в региона на единната валута.

Резултатите от проучването се дължат най-вече на повишената несигурност на фона на новата вълна на COVID-19, която продължава да набира скорост на стария континент и на свързаните с нея ограничителни мерки и локдауни, които принуждават редица фирми да разчитат на извънредни средства в наличност, предаде БНР.

Тъй като голяма част от европейската икономика беше под някаква форма на ограничения през последната година, банковите кредити са жизненоважни за поддържането на компаниите на повърхността, като в същото време ЕЦБ фокусира голяма част от усилията си за поддържане на ултра-евтини кредити, който да бъдат насочени към реалната икономика.

Но европейските заемодатели правят достъпа до свежи кредити по-труден и по-скъп, страхувайки се, че потребителите и фирмите, които не разполагат със средства, могат и да не погасят тези нови кредити.

"Банките от еврозоната очакват продължаващо нетно затягане на кредитните стандарти по заемите на фирми и през първото тримесечие на 2021 г., отразявайки продължаващата несигурност около по-нататъшното развитие на пандемията и нейните ефекти върху кредитния риск на кредитополучателите“, посочи ЕЦБ в своето последно тримесечно кредитно проучване.

Банките също така очакват да затегнат достъпа до жилищни и потребителски кредити, добави ЕЦБ.

Последният доклад се базира на проучване сред 143 банки, направено между 4-ти и 29-и декември 2020 г. - точно когато бяха затегнати ограничителни мерки в голяма част от единния валутен блок.

Опасявайки се, че банките ще затегнат твърде много "кесиите си", ЕЦБ предложи на заемодателите още по-големи кредити при отрицателна лихва от -1% през миналия месец, при условие, че предоставят повече паричните средства на фирми, много от които замразиха дейността си в очакване да бъдат премахнати свързаните с пандемията ограничения.

Търговските банки обаче са подложени на натиск, включително от Надзорния съвет на ЕЦБ, да поддържат чисти балансите си и да изграждат финансови буфери в очакване на скок в необслужваните кредити.

Икономист: Миш-машът от мерки води световната икономика към бедствие

Участвалите в проучването на ЕЦБ банки заявиха, че надзорните мерки са засилили капиталовата им позиция и са спомогнали за финансирането, но също така са ги накарали да затегнат кредитните си стандарти.

Тримесечното кредитно проучване има ключов принос при обсъжданията на паричната лихвена политика на ЕЦБ и е факт само два дни преди първото за 2021 г. редовно заседание на централната банка.

Novini.bg
395 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини