Лагард от ЕЦБ потвърди подобрените глобални икономически перспективи

08 април 2021 14:33

Лагард от ЕЦБ потвърди подобрените глобални икономически перспективи
© Getty Images/Guliver
261 0

Президентът на Европейската централна банка Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 потвърди в четвъртък, че глобалните икономически перспективи са се подобрили благодарение на напредъка, постигнат в кампаниите за ваксинация срещу COVID-19 в световен мащаб, както и на мощната фискална и парична подкрепа за икономиката.

Лагард обаче предупреди, че по-светлите икономически перспективи остават обект на значителна несигурност, свързана с коронавирусната пандемия и с темповете на разпространение на ваксините срещу COVID-19.

Според шефа на ЕЦБ пандемията ще натежи върху растежа на еврозоната през следващите месеци, но дългосрочните рискове намаляват и растежът ще се засили, след като локдаун мерките могат да бъдат отменени.

"Като цяло рисковете, свързани с перспективите за растеж в еврозоната, са станали по-балансирани, въпреки че рискове в низходяща посока, свързани с пандемията, остават в близко бъдеще", каза Лагард в в свое изявление на заседанието на Международния валутен и финансов комитет на МВФ, което отразява политическата позиция на банката след заседанието й през март.

Лагард: Инвеститорите могат да тестват "колкото си искат" решителността на ЕЦБ

Повтаряйки постоянните насоки на банката, Лагард заяви, че 1,85 трилиона евро, заделени в програма за спешни пандемични покупки, може да не се наложи да бъдат изразходвани изцяло, но ЕЦБ също така си запазва правото да увеличи тази квота, ако пазарните условия го налагат.

Изключително важно е въздържането от преждевременно оттегляне на подкрепата, осигурена чрез паричната или фискалната политика, заключи Лагард, цитирана от БНР.

Novini.bg
261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини