Гледай на живо

Словакия - Испания

Световната банка отпусна 385 млн. долара на Украйна и Афганистан за борба с COVID-19

12 декември 2020 17:48

Световната банка отпусна 385 млн. долара на Украйна и Афганистан за борба с COVID-19
© Getty (архив)
856 1

Световната банка отпусна заем от 300 милионап долара на Украйна за преодоляване на последствията от пандемията от коронавирус, предаде ТАСС, като се позова на съобщение, публикувано днес на страницата на украинското представителство на институцията във Фейсбук.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24380

"Съветът на директорите на Световната банка реши да предостави на Украйна заем от 300 милиона долара за второ допълнително финансиране за преодоляване на последиците от пандемията от COVID-19, за проекта "Модернизация на системата за социална подкрепа на населението на Украйна", се посочва в съобщението на международната финансова институция.

Допълнителното финансиране ще подкрепи предоставянето на социална помощ за семейства с ниски доходи чрез правителствената програма за социално подпомагане. Целта на заема е да се предотврати изпадането под прага на бедността на 1 милион украински граждани заради пандемията, отбелязва банката.

Това е вторият транш от допълнителното финансиране от Световната банка за програми за социално подпомагане на населението с ниски доходи в Украйна и за борбата с коронавируса.

Нови 13 371 заразени с коронавируса са открити за денонощие в Украйна

Решението за първия кредит от 150 милиона долара бе прието от Съвета на директорите на институцията на 30 април.

Световната банка съобщи днес също така, че отпуска на Афганистан два гранта на обща стойност 85 милиона долара, за да може страната да разшири обществените си услуги и да се противопостави на COVID-19.

Помощта е част от пакет от 393 милиона долара под формата на грантове от банката. С тази сума институцията помага на Афганистан да преодолее последиците от пандемията и от продължаващия конфликт в страната.

50 милиона долара от отпуснатите 85 милиона долара ще бъдат за проект за питейна вода за провинциите Херат, Кабул и Кандахар. Заедно със средства от друга програма общият бюджет за проекта е 200 милиона долара.

Другите 35 милиона долара са за мерки за справяне с последиците от COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24380

Повече за Коронавирус

corona
856 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
МВФ

2020.12.12 | 18:58

1
Честито им робство ще има да плащат докато са живи

Добави коментар

Водещи новини