Чавушоглу отговори на Макрон за Нагорни Карабах и потвърди подкрепата за Азербайджан

  • 30 септември 2020 13:54

  • 1894
  • 3
Чавушоглу отговори на Макрон за Нагорни Карабах и потвърди подкрепата за Азербайджан
© Getty Images/Guliver (архив)

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че демонстрацията на солидарност с Армения от страна на Франция е равносилна на подкрепа за окупацията на азербайджански земи, съобщиха турски медии.

Чавушоглу каза това в интервю за Анадолската агенция, след като президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на каза, че войнствената реторика на Турция окуражава Баку да завоюва отново Нагорни Карабах, отбелязва Ройтерс, предава БТА.

Макрон критикува "войнствената реторика" на Турция за Нагорни Карабах

Турция е готова да окаже на Азербайджан всякаква подкрепа във връзка със ситуацията в Нагорни Карабах, заяви отново днес Чавушоглу пред Анадолската агенция.

Ако на Азербайджан е необходима каквато и да било помощ, ние сме готови да я окажем, каза турският министър. Казахме, че стоим зад Азербайджан и на масата на преговорите, и на терен. Това не са празни думи, добави той.

Чавушоглу напомни, че ООН вече е приела редица резолюции за Нагорни Карабах, но според него Армения игнорира международното право, не желаейки да решава въпроса чрез дипломация. По думите му освен това "Азербайджан води борба на своя земя, където воюва с окупатори", отбелязва ТАСС.

Азербайджанският президент опроверга твърденията на Армения за участие на Турция в конфликта в Нагорни Карабах

Наред с темата за Нагорни Карабах турският външен министър засегна и тази за отношенията на Турция с ЕС. Пред Анадолската агенция той заяви, че Турция очаква на предстоящата среща на върха на ЕС на 1 и 2 октомври да бъдат предприети конкретни стъпки по някои въпроси, сред които осъвременяване на споразумението за мигрантите от 2016 г. и на Митническия съюз с блока, както и по въпроса за визовата либерализация, съобщи Ройтерс.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1894 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Анархиста

2020.10.02 | 08:31

3
Едроганелни скоро ще се на играе

2020.09.30 | 14:31

2
Ердо няма да се успокои докато не му спукат ибрика , вече си вре носа навсякъде и печели все нови и нови врагове,а турците що не се махнат от кипър ,сирия сега и либия ,приятелчето на путин ама ще видим докога
тоя

2020.09.30 | 14:26

1
тоя кавал да вземе да се изтеглят от окупираните сирийски земи и тогава да дава акъл. турската наглост няма край

Добави коментар

Водещи новини