Мигранти обвиняват Гърция, че ги връща обратно в морето

  • 25 септември 2020 13:06

  • 424
  • 1
Мигранти обвиняват Гърция, че ги връща обратно в морето
© Pixabay

Скоро след като достигнали гръцкия остров Лесбос, група афганистански мигранти разказват, че техните надежди за нов живот в Европа били попарени от гръцките власти, които ги събрали, държали се лошо с тях, качили ги на спасителен сал и ги изоставили в морето, информира Асошиейтед прес.

Журналисти от АП, пътували с патрулна лодка на турската брегова охрана, са прибрали 37 мигранти, включително 18 деца, от два спасителни сала в Егейско море на 12 септември. Други две медийни организации, които са участвали в подобни организирани от турското правителство пътувания същата седмица, са станали свидетели на подобни сцени, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. 

"Те взеха телефоните ни и казаха, че ще дойде автобус и ще ни отведе в лагера", разказва на турски език Омид Хусаин Набизада. "Но ни качиха на кораб. Оставиха ни във водата по много лош начин на тези лодки", разказва той.

Турция, която е приела близо 4 милиона бежанци, обвинява Гърция, че масово връща мигранти в нарушение на международното право, като ги лишава от достъп до процедурата по предоставяне на убежище. Турция обвинява също така ЕС, че си затваря очите за това крещящо нарушение на човешките права.

Турската брегова охрана твърди, че само този месец е спасила над 300 мигранти, "избутани в турски води от гръцки елементи". Международни хуманитарни организации призовават за разследване на тези твърдения.

Гърция, която се намира на югоизточната граница на ЕС и понася бремето на миграционния поток от Турция, отхвърля обвиненията и твърди, че Анкара насърчава мигрантите.

Обрали 60 апартамента на англичани в Пампорово

През март Турция изпълни заплахата си да изпрати мигрантите в Европа, като заяви, че границите й с ЕС са отворени. В рамките на вероятно организирана от правителството кампания хиляди се насочиха към гръцката граница, което доведе до сцени на хаос и насилие. Границата на Турция с членката на ЕС България като цяло не бе засегната. Гърция тогава затвори границата си и замрази за месец процедурата по предоставяне на убежище, припомня агенцията.

Гръцката брегова охрана твърди, че турската брегова охрана често ескортира лодките с мигранти до Гърция и предостави видеозаписи в подкрепа на това. Атина посочва, че съгласно споразумението за спиране на миграцията от 2016 г. между ЕС и Турция, Анкара има задължението да спира хората да опитват да влязат нелегално в Гърция.

Говорителят на гръцката брегова охрана лейтенант Николаос Кокалас каза, че патрулите редовно засичат лодки с мигранти, опитващи се да влязат незаконно в Гърция, и "сред тях много пъти има надуваеми салове, като описаните от Асошиейтед прес".

Спасителните салове са стандартно оборудване за моторните лодки, което се използва, ако пасажерите трябва да напуснат плавателния съд. Обикновено саловете нямат мотори или уреди за управление, пояснява АП.

Говорителят на гръцката брегова охрана посочи пред агенцията, че в повечето случаи турската брегова охрана придружава или наблюдава лодките с мигранти.

Отпада Дъблинското споразумение, няма да има квотно разпределение на мигранти

От десетилетия Гърция и Турция имат остри разногласия по териториални въпроси, а кандидатите за убежище се озовават в капана на геополитически конфликт, отбелязва Асошиейтед прес. Напрежението между двете държави нарасна драматично това лято заради морските граници в Източното Средиземноморие.. И двете страни изпратиха в района военни кораби, след като Турция изпрати проучвателен кораб във води, за които Гърция и Кипър казват, че имат изключителни икономически права. Лидерите на ЕС обсъждат възможно налагане на санкции на Турция заради действията й в Източното Средиземноморие. Турция повтори заплахата си да изпрати мигрантите в ЕС, ако й бъдат наложени санкции, отбелязва АП.

Постоянните обвинения в отблъскване на мигранти са само поредната проява на напрежението между Гърция и Турция, посочва агенцията.

Хюман райтс уоч обвини Гърция, че връща мигранти по суша и море, позовавайки се на разговори с кандидати за убежище. Други правозащитни и бежански организации, включително агенцията на ООН за бежанците, многократно са призовавали Гърция да разследва тези твърдения.

По-рано този месец министърът на морския флот Янис Плакиотакис каза, че гръцките власти са попречили на над 10 000 души да влязат по море в Гърция тази година. Министърът не каза как е станало това, посочва АП.

Бившият министър за миграцията Йоанис Музалас поиска подробности от сегашния министър Нотис Митаракис, като посочи, че изглежда става дума за нарушение на гръцкото и международното право. Музалас попита директно дали правителството е наредило тези връщания.

Четиримата афганистански мигранти от спасителния сал, видян от журналисти на АП, казват, че са достигнали Лесбос от западния турски окръг Чанаккале в нощта на 11 срещу 12 септември и са били заловени от гръцките власти през деня. Един от тях - Набизада, каза, че полицай го е ударил, докато го принуждавал да се качи на спасителния сал.

"Те не казаха "това са деца, това са семейства, това са жени". Хората не се отнасят така дори към животни. Гръцката полиция направи това с нас", каза 22-годишният мигрант, който е напуснал Кабул през 2017 г. и е достигнал Турция през Иран, стремейки се към Европа.

Зохра Ализада на 14 г. каза, че полицията е взела телефоните и парите им, качила ги е на сал и изчезнала. Тя пътувала с родителите си и своите брат и сестра, след като четири години семейството живеело в Карс, Турция. Тя каза, че мигрантите се обадили на турската брегова охрана за помощ.

EK: Две трети от мигрантите, пристигащи в ЕС, нямат право на престой

Асошиейтед прес не може да потвърди тези свидетелства от независим източник.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу засегна темата през август на пресконференция с германския му колега. "Как потъващи лодки в средата на Егейско море или избутването им към Турция отговарят на международното право и универсалните ценности?", попита Чавушоглу.

Гърция отхвърля обвиненията в потапяне на лодки. Говорителят на гръцката брегова охрана каза, че службата е спасила 3150 мигранти при около 100 инцидента тази година.

Независима организация, базирана в Норвегия, твърди, че е документирала най-малко 50 случая на мигранти, качени на спасителни салове и оставени на произвола на съдбата от март насам.

"Те не са се качили на тези спасителни салове по своя воля. Те са били принудени", каза Томи Олсен от организация, която следи пристиганията на мигранти и злоупотребите с човешки права в Егейско море. "Обикновено ти спасяваш хора от спасителни салове, а не ги качваш на тях и след това изоставяш", каза Олсен. Той допълни, че неговата група няма информация за спасителните салове, видени от АП, но е запознат с твърдения за подобни случаи.

Последвайте канала на

Novini.bg
424 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
така

2020.09.25 | 22:18

1
и трябва

Добави коментар

Водещи новини