Отпада Дъблинското споразумение, няма да има квотно разпределение на мигранти

Европейската комисия представи дългоочакваните си нови правила за миграцията и убежището, с които се надява да намери трайно решение на проблемите с идващите в Европа мигранти. Целта е държавите-членки солидарно да споделят отговорността за мигрантите в ЕС, но приносът на всяка страна ще се определя по-гъвкаво.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 150

Европейската комисия е готова да подкрепи България и с финансиране, и с експертиза, ако е необходимо, заяви пред БНТ еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон.

EK: Две трети от мигрантите, пристигащи в ЕС, нямат право на престой

Отпада Дъблинското споразумение, няма да се прилага и квотното разпределение на мигранти сред държавите-членки. Това беше въпрос, който предизвикваше най-голямото разединение сред държавите в ЕС. Вместо това, както казаха от ЕК, те представят един интелигентен и гъвкав план.

Всички хора, които искат да влязат в ЕС, всички кандидати за убежище ще бъдат проверявани и ще бъде извършван скрининг още на външните граници много по-бързо и по много по-бързи процедури ще бъде определяно дали те имат право да останат в ЕС или не. Тези, които имат право да останат, ще бъдат пренасочени към държави от ЕС, но държавите не са длъжни да ги приемат. Въпреки тези държави, които не искат да приемат бежанци, ще могат по друг начин да показват своята солидарност, като например спонсорират връщането на онези, които нямат право да остават в ЕС.

"Предложението на Комисията се основава на различните географски особености, възможности и избори на страните-членки, но също взема предвид това, че натискът по границите е различен. Резултатът е нов баланс между отговорност и солидарност. Въпросът не е дали страните-членки трябва да проявят солидарност и да дадат своя принос, а как да го направят. Мориа е ярък пример за това, че трябва да намерим трайни решения за миграцията. И всички заедно трябва да се включим", заяви Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, председател на Европейската комисия.

Отговорността на държавите, които са външни граници на ЕС, остава голяма, в този смисъл и ролята на България също ще бъде голяма. Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон потвърди това.

"Тази седмица имах възможност да обсъдя новите правила за миграцията с вътрешния ви министър Христо ТерзийскиХристо ТерзийскиХристо Терзийски е роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил. Завършил е висше образование в. Външните граници са много важни, защото ние предлагаме нова процедура за скрийнинг именно по външните граници. В България вече действат гранични процедури и те ще са част от новото предложение. Европейската комисия е готова да подкрепи България и с финансиране, и с експертиза, ако е необходимо. Но първо предстои решение в Съвета за бюджета, вероятно ще има съкращения за миграцията, бюджетът не е финализиран и нека видим какво ще стане", каза Илва Йохансон, комисар по вътрешни работи.

Последната дума ще бъде на държавите-членки на Европейския парламент, предложението на ЕК тепърва ще се обсъжда в другите две институции.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 150

Коментари

 1. 2020.09.24 | 10:03
  просто никаква незаконна имиграция. бой е разстрел за незаконно преминаване на границата. да ги хвърлят по затворите. има си закони. да се спазват. 8 години за незаконно преминаване на границата.
 2. 2020.09.24 | 09:45
  Някой може ли да каже накратко кои мигранти имат право по закон да влизат и кои не. До някъде разбирам, че тези които бягат от война и репресии имат право, тези които са чисто икономически мигранти нямат право. Също се чудя, тези които влезнат колко време имат право да стоят и при какви условия могат да бъдат изгонени?
 3. 2020.09.23 | 20:30
  Idejata vece se znae otdavna, a i celta, podmjana na evropeiskoto naselenie s afrikansko, aziatsko. Za BG kato granicna strana, shte se napalni s razlicni hora i kato ostanalite EU strani njama da gi vzemat, a i tjahnite strani otkazat da gi priemat obratno, to avtomaticno ostavat zavinagi v BG. Cerni vremena ne ocakvat, nisho hubavo.
 4. 2020.09.23 | 19:41
  А не е ли по- лесно, просто да не ги пускат ???
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет