Комисариатът на ООН: Новият лагер за мигранти на Лесбос да бъде временен

Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди Гърция, че новият лагер на остров Лесбос, изграден за подслон на няколко хиляди мигранти след пожара в лагера Мория, трябва да бъде временен, като изтъкна, че 157 от общо 6000 души, настанени там, са заразени с коронавирус, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 162

Стотици кандидати за убежище, включително възрастни хора и малки деца, се редяха днес на опашка, за да влязат в палатковия лагер, изграден спешно, за да замени лагера Мория, който изгоря на 8 септември. Шестима афганистанци бяха арестувани във връзка с избухването на пожара.

Над 1150 мигранти са преместени в новия лагер на остров Лесбос

По думите на говорителката на комисариата на ООН Шабия Манто новият лагер в момента функционира като подслон за спешни случаи.

Върховният комисариат подкрепя неговото използване като временно решение, но предупреждава, че онова, което може да се смята за адекватно като подслон при извънредни ситуации, не е подходящо като дългосрочно решение.

"Готови сме да подкрепим дискусии за възможни дългосрочни решения, включително продължаване на сигурните и редовни трансфери на континента и преселванията, подкрепяни от ЕС", каза говорителката на комисариата.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 162

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет