EK: Две трети от мигрантите, пристигащи в ЕС, нямат право на престой

  • 23 септември 2020 15:43

  • 453
  • 1
EK: Две трети от мигрантите, пристигащи в ЕС, нямат право на престой
© Getty Images/Guliver (архив)

Двама от всеки трима мигранти, дошли в ЕС, нямат право да останат, съобщи днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 311

Тя уточни, че миналата година 2,4 милиона мигранти са получили право на пребиваване в ЕС, а около един милион чужденци са напуснали Общността.

През 2019 г. са били установени 140 000 незаконно пристигнали мигранти. За сравнение през 2015 г. броят на незаконно навлезлите в ЕС е бил 1,8 милиона, основно бежанци.

ЕК поиска отмяна на Дъблинския регламент, касаещ приема на бежанци

Йохансон добави, че макар много от мигрантите да нямат право да останат в ЕС, те се задържат с години и комисията предлага начини това да се промени. Според ЕК е необходимо преценките по молбите на кандидатите за убежище да бъдат завършвани за срок до 12 седмици.

ЕК възнамерява да докладва как всяка чужда страна изпълнява задължението си да приема обратно свои граждани, проникнали или останали в ЕС незаконно. Говорител на комисията съобщи, че по-късно днес предстои разговор на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с президента на Турция Реджеп Ердоган, в който ще бъдат обсъдени всички въпроси от взаимен интерес.

Турската брегова охрана спасила 74 мигранти в Егейско море

Не предвиждаме при никакви обстоятелства въвеждането на задължителни квоти за разселване на мигранти, поясни Йохансон, предаде БТА.

Тя отбеляза, че днес най-голям миграционен натиск и нужда от помощ изпитват Кипър и Малта. По нейните думи там има много хора, за които е издадено решение за връщане.

Комисията предложи днес промени във възможностите държавите от ЕС да участват в общата миграционна политика. Според зам.-председателя на ЕК Маргаритис Схинас промените отчитат вижданията на всяка от държавите в ЕС. Споразумението от Дъблин за миграцията е непригодно за днешните обстоятелства, добави той.

Как Европа ще се справи с проблема с бежанците?

Фон дер Лайен посочи, че досегашната европейска система за управление на миграцията не работи и е необходимо ново начало. Трябва да престанем с решенията според случая, ЕК предлага добра основа за различен подход, допълни тя.

Всичко по темата:
Радина Лазарова
453 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2020.09.23 | 16:47

1
bravo na evro prestapnicite za edna godina 2,4 miliona do godina oshte tolkova i kato se ukucat po 10 pati sled 10 godini vece evropa stava musulmanska

Добави коментар

Водещи новини