Крайнодесен лидер може да стане балансьор след вота в Словакия

  • 19 февруари 2020 14:51

  • 538
  • 0
Крайнодесен лидер може да стане балансьор след вота в Словакия
© Getty (архив)

За лидера на крайната десница в Словакия годината започна със съдебен процес заради език на омразата, но накрая той може да се окаже в позицията на балансьор на властта след оспорваните парламентарни избори следващата седмица, прибавяйки още едно националистическо предизвикателство пред Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Словаците гласуват на 29 февруари и партията на Мариан Котлеба се надява да финишира втора след сегашната управляваща левоцентристка "Смер-социалдемокрация", която бе отслабена от корупционни скандали и убийство на разследващ журналист с политически последици.

Предвид факта, че две малки партии, които сега са в управляващата коалиция, са изложени на риск да не прескочат 5-процентния праг за влизане в парламента, "Смер" може да се окаже принудена да прибегне до сделка, поне неофициална, с крайната десница, за да избегне загуба на властта.

Забраниха неонацистка група в Германия

Народната партия "Наша Словакия" на Котлеба - LSNS иска излизане от НАТО и е силно критична към ЕС, обвинявайки го, че принуждава Словакия да поставя либерални, споделящи суверенитет ценности, над националния си интерес. Завой към национализъм може да тласне членката на еврозоната Словакия по-близо до централноевропейските ѝ съседки Унгария и Полша, и двете в конфликт с Брюксел заради уронване на стандартите за демокрация и върховенство на закона, тъкмо когато лидерите на ЕС търсят начин да укрепят 27-членния блок след вредното напускане на Великобритания.

Всички партии, включително "Смер", публично изключват какъвто и да било съюз с "Наша Словакия". Но според анализатори, ако изборите лишат "Смер" от коалиционни партньори и доведат до парламент без ясно мнозинство, партията на премиера Петер Пелегрини може да няма друг избор.

"В Словакия политиците са склонни да говорят за отговорността си към стабилността на страната и решимостта си да избегнат хаос и повторни избори. Ето защо не можем да изключим правителство на "Смер", или поне на по-радикалната ѝ фракция, с "Наша Словакия" и външна подкрепа от трета партия", каза политологът Матуш Слобода. "Да не забравяме, че подобен сценарий - правителство с крайната десница - се появи в Австрия", добави той.

Вълчи ударни бригади са подготвяли преврат в Берлин

На предизборен митинг миналата седмица Котлеба, 42-годишен бивш гимназиален учител по информационни технологии, представи лозунга на своята партия "Словакия на първо място". "Не е ли време да изправим превития си гръб и да кажем "Стига!", да кажем, че правителството трябва първо да се грижат за нуждите на гражданите, а не за това какво искат Брюксел, Вашингтон или неправителствените организации?", попита той риторично пред стотици последователи в град Тополчани, североизточно от столицата Братислава. "За мен  именно затова съм дошъл днес тук и вероятно ще гласувам за него най-важното нещо е, че Котлеба обещава да въдвори ред", каза Виктор Денко, привърженик на "Наша Словакия".

На изборите през 2016 г. "Наша Словакия" събра 8 процента от гласовете, достатъчно за пето място, а напоследък подкрепата за нея в социологическите проучвания скочи до почти 14 процента, около 3 процента по-малко от "Смер", макар че после леко спадна. В миналото партията на Котлеба е изразявала респект към нацисткия марионетен режим в Словакия през Втората световна война, чийто ръководител Йозеф Тисо съдейства за депортирането на десетки хиляди словашки евреи в нацистките лагери на смъртта и по-късно е съден за държавна измяна.

Напоследък обаче партията заглуши подобни мнения, за да избегне обвинения във фашистки уклони. Вместо това "Наша Словакия" набляга на обещания да затегне реда и законността и да защити "почтените словаци" от злините на имиграцията и изстъпленията на либерализма, подкопаващи традиционните семейни ценности, предизвикани според нея от ЕС.

Австралийска неонацистка е убила гаджето си с чук

"Наша Словакия" се отказа от искането си Словакия да напусне Европейския съюз, но обещава да постави словашките интереси "над диктата на Брюксел". Тя твърди, че е единствената партия, незасегната от корупцията, която свали популярността на "Смер" до 17 процента от 25 на сто преди две години.

Крайната десница забележимо се възползва от нарастващото недоволство от корупцията по високите етажи, след като убийството през 2018 г. на разследващия журналист Ян Куцияк разкри мрежа от връзки между бизнесмени и политическия елит.

Митингът в Тополчани предизвика контрадемонстрация на десетки либерални протестиращи, някои от които носеха транспаранти със задраскани свастики. "Те нямат решения, атакуват определени групи, малцинства, застават срещу най-слабите, вместо да предложат някаква алтернатива", каза протестиращият Бранислав Ванчо. Миналата година прокуратурата поиска "Наша Словакия" да бъде разпусната заради фашистки тенденции, според нейния израз. Върховният съд обаче отхвърли искането, като заяви, че са недостатъчни доказателствата за заплаха за разрушаване на демокрацията в Словакия.

Котлеба, който е наричал ромското малцинство в Словакия паразити, е заплашен от четири до осем години затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията в подкрепа на призиви за нарушаване на индивидуалните свободи на расова и религиозна основа.

Специалната прокуратура на Словакия повторно предяви обвинение на партията на Котлеба във връзка с акция пред Бизнес академията в Банска Бистрица през март 2017 г., при която Котлеба раздал на три бедни семейства символични чекове за 1488 евро всеки. В акцията участвали около 400 души. Котлеба е обвинен в публична проява на симпатия към движения, подкрепящи потискането на основни граждански права и свободи.

Полша експулсира шведски неонацист

Числото 1488 е кодов символ, често използван от екстремисти. То е съставено от две части - 14 означава 14-те думи от изявление на дяснорадикалния американски терорист Дейвид Лейн, икона на белите супремасисти, а 88 символизира нацисткия поздрав "Хайл Хитлер" (Heil Hitler!) - и двете думи в него на немски започват с H - осмата буква от латинската азбука. Прокуратурата вече се опита да изправи Котлеба пред съда, но безуспешно. Отначало обвинението бе отклонено от Специализирания углавен съд в Пезинок, а през юли 2019 г. решението бе потвърдено от Сената на Върховния съд на Словакия.

На изборите през 2016 г. партията на Котлеба спечели 14 места в 150-членния парламент. Самият Котлеба от 2013 до 2017 г. бе глава на Банскобистришкия край, като спечели на втория тур на регионалните избори 55 процента от гласовете.

Следващото изслушване по делото му беше отложено за 4 март, веднага след изборите. Двама депутати на "Наша Словакия" също са с обвинения за насаждане на омраза срещу ромите, евреите и исляма.

Ленински съд вкара в затвора неонацисти, нарекли руската власт педали

 

Последвайте канала на

538 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини