Обвиниха 11 германци за крайнодесен терористичен заговор

  • 13 ноември 2020 16:37

  • 592
  • 0
Обвиниха 11 германци за крайнодесен терористичен заговор
© Getty Images/Guliver

Единайсет германски граждани бяха обвинени в принадлежност към крайнодясна терористична организация и че са планирали смъртоносни нападения срещу мюсюлмани с цел да предизвикат размирици и в крайна сметка да свалят германското правителство, съобщи прокуратурата на Германия, цитирана от Асошиейтед прес.

Според федералната прокуратура осем от лицата, предвождани от лицата Вернер С. и Тони Е., са образували на среща през септември 2019 г. организация под името "Група S". Други трима са обвинени, че са се присъединили впоследствие, а още едно 12-то лице е обвинено в подкрепа на групировката.

Пред окръжния съд в Щутгарт срещу седем от заподозрените са предявени обвинения и за незаконно притежание на оръжие.

Според прокуратурата с цел "да разклати държавния и обществения ред" в Германия с крайната цел да свали правителството, групата е планирала да създаде "условия, сходни с тези при гражданска война", чрез нападения срещу джамии и убийството или раняването на възможно най-голям брой мюсюлмани.

Групировката обмисляла и използване на сила срещу политически опоненти, заяви прокуратурата.

Крайнодесни екстремисти опитаха да влязат в германския парламент след протест

Според властите групата се е събирала няколко пъти в частни имоти, за да обсъжда плановете си, а Вернер С. е обучавал другите как да стрелят с пистолет. Срещите са съгласувани с помощта на мобилни приложения за чат и по телефона.

С цел да съберат 50 000 евро за закупуването на още огнестрелни оръжия, всички членове на групата, с изключение на един поради финансови причини, се съгласили да дарят четирицифрени суми за каузата. Не е ясно колко точно пари са събрани в крайна сметка.

Всички лица са задържани при акции на 14 февруари и всички, с изключение на един, все още се намират под стража.

Още един заподозрян, задържан на същата датата, е починал в ареста, заяви прокуратурата. 

Последвайте канала на

Novini.bg
592 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини