Антикорупционна партия спечели парламентарните избори в Словакия с повече от 25 на сто

  • 01 март 2020 16:15

  • 663
  • 0
Антикорупционна партия спечели парламентарните избори в Словакия с повече от 25 на сто
© gettyimages

Антикорупционната опозиционна партия "Обикновени хора и независими личности" (ОЛаНо) печели парламентарните избори в Словакия, предаде БТА, цитирайки окончателните резултати от преброяването на гласовете.

ОЛаНо получава 25,02 на сто от гласовете, изпреварвайки управляващата партия "Смер", подкрепена от 18,29 на сто от избирателите. Подкрепата за ОЛаНо - движение с проевропейски и пронатовски позиции - нарасна през последните седмици поради скандала с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му.

Съперници се обиждаха преди парламентарния вот в Словакия

Игор Матович заяви, че ще разговаря с лидерите на три други дясноцентристки партии, за да сформират правителство, което може да има над 90 места в парламента със 150 депутати. Сегашните коалиционни партньори на "Смер" - ултранационалистите от "Словашка национална партия" и партията на етническите унгарци "Мост-Хид" не успяха да влязат в парламента.

Не се оправдаха и очакванията, че крайнодясната "Народна партия "Наша Словакия" на Мариан Котлеба може да подобри позициите си. Тя получи по-малко от 8 процента от гласовете.

Мая Йорданова
663 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини