Емил Радев алармира за сериозни закъснения в издаването на формуляр U1 за трудовия стаж на граждани на ЕС

  • 17 февруари 2020 14:38

  • 487
  • 0
Емил Радев алармира за сериозни закъснения в издаването на формуляр U1 за трудовия стаж на граждани на ЕС
© ГЕРБ

Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) алармира за сериозни закъснения в издаването на формуляр U1 по отношение на трудовия стаж на граждани на Европейския съюз.

„В някои държави, сред които и Кипър, много български граждани са изправени пред невъзможност да се възползват от своите права по Регламент 883/2004 за координация на системите за социално осигуряване”, отчита Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) и в писмен въпрос до Европейската комисия настоява да се посочат мерките, които ще се предприемат, за да се реши този проблем. „Според разпоредбите на регламента лица, които са придобили права за безработни в една държава-членка, биха могли да отидат в друга страна от ЕС и да получават помощи за безработни. Правата и размерът на обезщетението им се определят съгласно правилата на новата страна, като се вземат предвид периодите на работа в чужбина. За доказване на продължителността на тези периоди се издава формуляр U1. В съответствие с принципа за добра администрация властите трябва да отговарят в разумен срок на всички запитвания и да предоставят всякаква информация, необходима за упражняване на предоставените с регламента права на гражданите”, припомня евродепутатът и отправя питане до Европейската комисия дали закъснението при издаване на формуляра е нарушение и представлява ли препятствие за свободното движение на работници в ЕС, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Емил Радев: Маршрутът на мигрантите през Западните Балкани е най-натовареният

„Регламент (ЕО) №883/2004 за координация на системите за социална сигурност не определя никакви срокове за обмен на информация между държавите-членки”, се посочва в отговор от името на Европейската комисия, като се уточнява обаче, че в случаи на несъответствие с принципа на добра администрация възникналите казуси могат да бъдат отнесени до Административната комисия за координация на системите за социална сигурност. Този орган е съставен от представители на държавите-членки, подпомагани при необходимост от експерти, и се занимава с всички административни въпроси, произтичащи от тълкуването на регламента.

Емил Радев: Цената за един фалшив документ за влизане в ЕС достига 6 000 евро

„Благодарение на въвеждането на системата за електронен обмен на данни за социалната сигурност обменът между институциите се увеличава, включително в случаи, свързани с обезщетения за безработица на мобилни граждани”, отбелязват от Европейската комисия. В отговора, изпратен до Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014), се допълва, че „наскоро създаденият Европейски орган по труда ще помага на националните органи да си сътрудничат за ефективното прилагане на правилата, по-специално във връзка с трудовата мобилност, включително правилата за координация на социалната сигурност”.
 

Филип Епитропов
487 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини