Емил Радев: Цената за един фалшив документ за влизане в ЕС достига 6 000 евро

  • 14 февруари 2020 14:39

  • 696
  • 2
Емил Радев: Цената за един фалшив документ за влизане в ЕС достига 6 000 евро
© ПП ГЕРБ (архив)

Използването на фалшиви документи от търсещите по-добър живот в Европа чужди граждани e често срещано, а цената на един такъв документ може да достигне 5-6 хиляди евро. Така евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) коментира нуждата от приемане на доклада за актуализиране на европейската системата „Фалшиви и автентични документи онлайн“ (FADO).

От името на политическата група на ЕНП Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) алармира своите колеги за последиците, до които водят пропуските в идентифицирането на фалшифицирани документи по външните граници на ЕС. Повод за изказването му бяха разискванията преди Европейският парламент да одобри новите правила за системата FADO, като прие с огромно мнозинство доклада на Роберта Мецола (ЕНП, Малта).

,,Измамата с документи сериозно подкопава вътрешната сигурност на Шенгенското пространство като зона без контрол на вътрешните граници'', изтъкна българският евродепутат, който е и зам.-председател  на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Според него „нерядко получаването на автентични документи за пътуване се базира на фалшиви документи за легитимация”.

,,Именно това прави разкриването по-трудно. В тази връзка е от ключово значение да се повиши сигурността на документите за пътуване, издадени в ЕС, включително и свързаната с това инфраструктура за управление на самоличността'', смята Радев.

Емил Радев призова за по-строг контрол върху приложението на разпоредбите срещу прането на пари в ЕС

Системата FADO, която датира от 1998 г. и е достъпна за експерти на документи в 31 държави, позволява онлайн архивиране на автентични, фалшиви и фалшифицирани документи и е създадена за борба с незаконната имиграция и използването на измамни документи. Актуализацията на правилата включва обхвата на системата и категориите документи и данни, които съдържа. Освен това управлението на FADO се прехвърля от Генералния секретариат на Съвета към Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex).

,,Целта е да се засили сътрудничеството между държавите-членки и страните партньори, така че да могат да се предприемат действия по фалшиви и истински документи, което помага да се подсигурят нашите външни граници'', обясни докладчикът Роберта Мецола по време на пленарното разискване.

Последвайте канала на

Novini.bg
696 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Грух

2020.02.16 | 13:16

2

Като видя тоя се сещам за Коледа

фен

2020.02.14 | 16:36

1

Питайте тези от ВМРО те знаят какво са тарифите.

Добави коментар

Водещи новини