Емил Радев призова за по-строг контрол върху приложението на разпоредбите срещу прането на пари в ЕС

  • 13 февруари 2020 11:28

  • 281
  • 0
Емил Радев призова за по-строг контрол върху приложението на разпоредбите срещу прането на пари в ЕС
© gettyimages

За по-строг контрол върху приложението на разпоредбите срещу прането на пари, призова на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

Позицията си той изрази в дискусия, провокирана от аферата "Луандалийкс".

"Виждаме, че през последните години заплахите не идват само отвън, а има фрапиращи случаи на пране на пари и вътре в Европейския съюз. С действията си престъпници и терористи могат да изложат на риск целия финансов пазар", коментира Радев и определи "Луандалийкс" като ярък пример за неприлагане на европейското законодателство, съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Обявиха 15-те най-корумпирани в света

В качеството си на постоянен докладчик на ЕНП в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи по въпросите с прането на пари българският евродепутат апелира да се следи по-стриктно за спазването на правилата, а при нужда и да се засилят разпоредбите в законодателството на ЕС.

"Обезпокоителен е фактът, че имаме силно регулиран сектор. Разполагаме с необходимите инструменти за разкриването на всяка потенциално рискова за пране на пари дейност, но въпреки това е допуснат сериозен пробив", допълни Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

Според е него е важно Европейската комисия да упражнява строг контрол върху въвеждането и прилагането на съществуващата правна рамка и ако е необходимо, да започне процедури за нарушения срещу държавите, които не спазват правилата.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ припомни, че все още има държави, които не са транспонирали петата директива за борба с прането на пари, макар че срокът бе до 10 януари тази година. Аферата "Луандалийкс" разкрива как дъщерята на доскорошния президент на Ангола Едуарду душ Сантуш - Изабел, се е облагодетелствала с милиарди, сключвайки съмнителни сделки с нефт, диаманти и телекомуникации.

ЕП даде категорично “да” за излизането на Великобритания от ЕС

Според информацията, събрана от изтекли документи и разпространена от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), милиардерката, която в момента живее в Лондон, е нареждала съмнителни плащания към консултантска компания в Дубай, докато е била начело на държавната петролна компания на Ангола Sonangol. Сделките са минавали през британския филиал на Sonangol. Португалия стана втората държава - след Ангола, замразила активи на Изабел душ Сантуш. Там милиардерката притежава 42,5% индиректно дялово участие в базираната в Лисабон банка EuroBic. В края на януари се самоуби банкерът, който е менажирал сметките на Sonangol в EuroBic.

Мая Йорданова
281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини