Емил Радев: Маршрутът на мигрантите през Западните Балкани е най-натовареният

  • 15 февруари 2020 11:32

  • 353
  • 1
Емил Радев: Маршрутът на мигрантите през Западните Балкани е най-натовареният
© ПП ГЕРБ (архив)

Маршрутът през Западните Балкани е един от основните миграционни пътища към Европа, което го прави и най-натоварения. За съжаление държавите-членки на първа линия като Хърватия и Гърция винаги носят непропорционална тежест. Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) в Пленарната зала в Страсбург.

В рамките на изслушване на Комисията и Съвета относно хуманитарната ситуация с бежанците по външните граници Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) алармира своите колеги, че притокът на мигранти към гръцките острови не намалява.

,,Парадоксално е, че макар търсещите убежище да могат да подадат молби за международна закрила на официалните гранични пунктове, техният брой е минимален. Вместо това, те използват нерегламентирани места за преминаване на границите, често дори използвайки мрежи от контрабандисти, с една единствена цел - да достигнат до Западна Европа'', отбеляза зам.-председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

,,В края на 2018 г. вследствие на засилен мигрантски натиск ЕК отпусна 6,8 млн. евро на Хърватия за подпомагане на управлението на външните граници на ЕС. От началото на 2018 г. помощ в размер на 36 млн. евро е предоставена и на Босна и Херцеговина, за да отговори на непосредствените нужди на мигрантите и търсещите убежище'', разясни българският евродепутат.

Емил Радев: Партньорството на ЕС с Мароко е важно за овладяване на миграцията

Той изрази надежда, че бъдещият нов Пакт за миграцията ще спомогне за облекчаване на граничните държави на Съюза. Според него по този начин ЕС ще се справи с предизвикателствата пред сигурността.

,,Вярвам, че пътят за това минава и през по-доброто сътрудничество с трети страни и страните по произход и транзит, основаващо се на принципа ''повече за повече'', допълни Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

,,Брoят нa незаконните прекосявания на външните граници на ЕС е намалял през 2019 г. в сравнения с предходната година'', обяви Николина Брняц, държавен секретар към Министерство на външните работи и европейските въпроси на Хърватия. Според данните, които тя изнесе, най-проблемен все още остава източният маршрут, като по западния и централния маршрут е отчетен сериозен спад на незаконни влизания на територията на ЕС.

По думите на комисар Хелена Дали трябва да се намери обща визия как ЕС да управлява миграционните потоци, спазвайки своите ценности и хуманитарните ангажименти.

Novini.bg
353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.02.15 | 15:49

1

много охранен тоя бе

Добави коментар

Водещи новини