Макрон отдаде почит на френските военни, загинали в Мали

Френският президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на отдаде почит на 13-те френски военнослужещи, загинали в Мали миналата седмица и заяви, че тези военни са пожертвали живота си за Франция и за народите на Сахел.

Макрон участва в тържествено национално поклонение пред тленните останки на военнослужещите, състояло се в мемориалния комплекс Дома на инвалидите в Париж, предаде АФП. На церемонията присъстваха 2500 души, сред които семействата на жертвите, президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта и бившите френски президенти Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в и Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12. Военните загинаха, когато два хеликоптера се сблъскаха в Мали по време на операция срещу подозрителни джипове в зона, граничеща с Нигер и Буркина Фасо. Във френската операция в района на Сахел участват 4500 френски военнослужещи.

Загинаха френски войници, участвали в операция срещу ИДА

Макрон заяви, че Франция ще продължи решителната борба с тероризма, предаде БТА, цитирайки ТАСС. Но след шест години френско присъствие в района на Сахел и 41 френски жертви ситуацията не се подобрява. Джихадисткото насилие в Северно Мали продължава и се разпространи в централната част на страната, както и в съседните Буркина Фасо и Нигер. Загубите в редиците на местните армии са все по-големи, отбелязва АФП. Миналата седмица Макрон каза, че иска да преразгледа стратегията на френските антиджихадистки сили в Сахел и призова европейците да се ангажират по-активно в този регион.

ИДА: Ние убихме французите в Мали

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет