Опонент на Еманюел Макрон е новият посланик на ЕС за Западните Балкани?

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак е най-вероятния нов посланик на Европейския съюз за Западните Балкани, написа сръбският в. "Вечерне новости".

Според изданието първият дипломата на Братислава е имал всички качества да представяна икономическото и политическото обединение в тази част на Стария континент. Лайчак познава много добре Балканите и е опитен политик. Той е бил Върховен представител за Босна и Херцеговина от 2007-2009 г. Това е длъжност, която контролира изпълнението на мирното споразумение от Дейтън, подписано през 1995 г. и  сложило край на тригодишната война в балканската страна. "Словакът говори нашия език без почти никакъв акцент", посочи още белградският таблоид.

Борисов: Страната ни полага последователни усилия за европейската перспектива на Западните Балкани

"Вечерне новости" допълни, че Лайчак е имал още едно предимство. "Словакът е сред най-горещите привърженици на приемането на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна гора в ЕС. Неговата позиция на външния министър на Братислава е коренно противоположна на тази на френския президент Еманюел Макрон", коментира медията. Стопанинът на Елисейския дворец наскоро бе блокирал определяне на дата за начало на преговори на Скопие и Тирана за пълноправно членство на двете балкански държави в блока.

Еманюел Макрон

"Словакът вече е пристигнал в Брюксел. Очаква се той да се срещне с новоизбрания първи дипломат на ЕС – испанеца Жозеп Борел, за да обсъди евентуалния си пост. При назначение Лайчак би имал още една задача. Тя е да намали влиянието на САЩ в региона. Вашингтон има двама посланици за Западните Балкани", посочи още белградският вестник.

Жозеп Борел

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет