Великобритания отложи сеченето на специална монета за Брекзита

26 октомври 2019 17:29

Великобритания отложи сеченето на специална монета за Брекзита
© pixabay
2097 0

Британското финансово министерство отложи изсичането на монета от 50 пенса, посветена на Брекзит, на която трябваше да бъда изписана датата 31 октомври. Именно тогава се предвиждаше да стане факт разводът между Обединеното кралство и ЕС, но той бе отложен за трети път, предаде БТА.

Кралският институт на британската монета спря производството на тази възпоменателна монета с датата 31 октомври и посланието "Мир, просперитет и приятелство с всички страни". Тези думи са взети от цитат от първата реч при встъпването му в длъжност на Томас Джеферсън, една от големите личности на американската независимост и трети президент на САЩ.

"Ще вземем окончателно решение, когато настъпи моментът", заяви говорител на финансовото министерство пред британски журналисти.

Според в. "Гардиън" 1000 такива монети вече са изсечени. Цената на една от тях би могла да достигне 800 британски лири (930 евро) на пазара за колекционери.

През март бе спряно производството на такава монета с дата на Брикзита 29 март в очакване хоризонтът да се проясни. Излизането на Великобритания от ЕС бе отлагано оттогава за 12 април, а после за 31 октомври. То отново ще бъде обсъждано идната седмица за период, чиято продължителност е неизвестна. Въпреки обещанието си да има Брекзит каквото и да се случи в края на месеца, британският премиер Борис Джонсън бе принуден от закон да поиска отлагане заради избора на депутатите те пък да отложат решението си по споразумението, постигнато с много усилия при преговорите с Брюксел.

Мая Йорданова
2097 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини