Новата шефка на ЕК ще поиска Великобритания да номинира еврокомисар, ако получи нова отсрочка за Брекзит

24 октомври 2019 17:39

Новата шефка на ЕК ще поиска Великобритания да номинира еврокомисар, ако получи нова отсрочка за Брекзит
© Getty Images/Guliver
1759 0

Бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на която предстои да заеме поста си скоро, каза, че ще поиска от Великобритания да номинира свой еврокомисар, ако ѝ бъде дадена нова отсрочка за Брекзит след изтичащия сегашния краен срок, който е 31 октомври, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Пред репортери в Хелзинки на съвместна пресконференция с финландския премиер Анти Рине, тя каза: "Ако Великобритания остане в ЕС след края на месеца, тогава аз, разбира се, ще поискам Лондон да изпрати комисар в Брюксел". Лайен добави, че изгледите срокът за Брекзит отново да бъде продължен, са "много добри", но отбеляза, че периодът на продължението засега е неясен.

Рине, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, на свой ред каза, че голямо мнозинство - "може би всички страни" - подкрепят даването на отсрочка на Великобритания. Той изрази надежда, че решението за това може да бъде взето "чрез писмена процедура" (между лидерите на страните членки), но добави, че е готов да присъства и на извънредна среща на върха по въпроса, ако се наложи.

БТА
1759 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини