Борис Джонсън предложи: Предсрочни избори на 12 декември

  • 24 октомври 2019 19:39

  • 2185
  • 0
Борис Джонсън предложи: Предсрочни избори на 12 декември
16 38дни
© Getty Images/Guliver (архив)

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е каза днес, че ще поиска от парламента да одобри предложението му за предсрочни избори, които да се проведат на 12 декември, предадоха световните агенции.

В писмо, адресирано до лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, Джонсън казва, че ако ЕС предложи на Великобритания отсрочка на Брекзит до 31 януари, то тогава той ще се опита да прокара законодателството, нужно за ратифициране на сделката за Брекзит до 8 ноември, което ще означава, че Брекзит може да бъде приключен преди 12 декември - датата, предложена от него за предсрочния вот, предаде Ройтерс.

Джонсън каза, че ако парламентът иска повече време, за да проучи сделката за Брекзит, която той сключи неотдавна с ЕС, то депутатите могат да получат това допълнително време, но те трябва да одобрят предложението за общи избори на 12 декември, допълва Франс прес.

Говорейки за удължаването, което може Великобритания да получи от ЕС за Брекзит, Джонсън заяви, че ЕС може да предложи по-кратка отсрочка, до 15 ноември или до 30 ноември. Той каза, че предпочита този вариант, предаде Ройтерс.

Британският парламент одобри програмата за управление на премиера Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е с 310 гласа "за" срещу 294 гласа "против", предаде Ройтерс. Това е символичен вот, резултатите от който не подобряват обаче позицията на премиера в парламента, отбелязва агенцията. Джонсън спечели този символичен вот с поддръжката на съюзници, които подкрепят неговото ръководство по въпроси различни от Брекзит.

Същевременно лидерът на Камарата на общините на британския парламент Джейкъб Рийс-Мог заяви, че британските депутати ще имат възможност в понеделник да гласуват дали в страната да има предсрочни избори, предаде Ройтерс. 

Последвайте канала на

БТА
2185 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини