Заради Брекзит британският премиер Джонсън поиска предсрочни избори на 15 октомври

  • 04 септември 2019 15:35

  • 1881
  • 0
Заради Брекзит британският премиер Джонсън поиска предсрочни избори на 15 октомври
© Getty Images/Guliver

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е предложи днес свикване на предсрочни избори на 15 октомври, в случай че претърпи ново поражение в парламента заради Брекзит, предаде Франс прес.

По време на остра размяна на реплики в Камарата на общините Джонсън предизвика лидера на опозицията Джереми Корбин да подкрепи произвеждането на избори на 15 октомври, "за да може хората в тази страна да изразят мнението си".

Предложеният от опозицията "законопроект за капитулация", който ще бъде гласуван по-късно днес, "ще подкопае способността на страната да преговаря" с Европейския съюз, каза премиерът пред парламента.

"Това правителство възнамерява да постигне споразумение с нашите приятели в Брюксел", каза Джонсън, цитиран от ДПА.

Премиерът изтъкна, че остава убеден, че лидерите на ЕС ще се съгласят от споразумението за напускане да отпадне оспорваният "предпазен механизъм", който гарантира отворена граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

Правителството в Лондон планира да постигне споразумение с ЕС за Брекзит на срещата на високо равнище на ЕС на 17 октомври, заяви премиерът Джонсън в изказването си в парламента.

Корбин беше домакин днес на среща на опозиционните партии, на която каза, че лейбъристите няма да "се хванат на номерата на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е" и няма да подкрепят нови избори, докато не се убедят, че заплахата от Брекзит без сделка не е отстранена, предаде Ройтерс.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза, че опозицията трябва да прокара законопроекта за блокиране на Брекзит без сделка и след това да форсира произвеждането на избори, преди да бъде прекратена сесията на парламента. 

За да бъде определена дата за предсрочни избори, правителството се нуждае от подкрепата на две трети от депутатите, което означава, че това е възможно само при подкрепа на лейбъристите.

БТА
1881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини