ЕК с последен призив към всички: Подгответе се за Брекзит без споразумение

Като се има предвид, че до оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 октомври 2019 г. остават 8 седмици, в своето 6-то съобщение относно готовността за Брекзит Европейската комисия повтори призива си към всички заинтересовани страни в ЕС-27 да се подготвят за оттегляне без споразумение.

С оглед на продължаващата несигурност в Обединеното кралство относно ратифицирането на споразумението за оттегляне, договорено с правителството на Обединеното кралство през ноември 2018 г., и на цялостната политическа ситуация в страната, оттеглянето от ЕС без споразумение на 1 ноември 2019 г. остава реална, макар и нежелана, възможност.

Именно в този дух Европейската комисия публикува подробен контролен списък, за да помогне на предприятията, които търгуват с Обединеното кралство, да извършат последните си приготовления. За основа на този списък служат предишни съобщения и 100 известия до заинтересованите страни, които обхващат широк кръг сектори. 

В допълнение към това Комисията предложи на Европейския парламент и Съвета да бъдат направени целенасочени технически корекции в продължителността на извънредните мерки в областта на транспорта в случай на оттегляне без споразумение. Комисията също така предложи да бъдат повторени и през 2020 г. съществуващите договорености при извънредни ситуации за 2019 г. по отношение на сектора на рибарството и на евентуалното участие на Обединеното кралство в бюджета на ЕС за 2020 г.

И накрая, Комисията предложи фонд „Солидарност“ на Европейския съюз и Европейският фонд за приспособяване към глобализацията да бъдат подготвени да подкрепят предприятията, работниците и държавите членки, които са най-силно засегнати от оттегляне без споразумение. Европейският парламент и Съветът трябва да постигнат съгласие по тези предложения.

 

Коментари

 1. 2019.09.04 | 14:07

  Оня сламенолудияс картечницата ,кога ще го изритате от политиката?Можели такива сбърканяци да се избират за водачи на партии ,че и за премиери.На този пост бледоликите са имали такива великани.А сега тозиникаквец ,който дори семействоне е създал.Това едно време бешемерило и еталон за избирателите.

  1. 2019.09.04 | 15:44

   Коя би се оженила за откачалка?

 2. 2019.09.04 | 14:15

  Никога няма да излязат тия ингилизи.Пак ще отложат с още 6 месеца и после пак. Накрая ще направят нов референдум и ще кажат , че се отказват.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет