Първата дама на Германия към българските жени: Бъдете отворени за подкрепа и действайте!

  • 08 март 2019 20:24

  • 660
  • 2
Първата дама на Германия към българските жени: Бъдете отворени за подкрепа и действайте!
© pixabay

Въвеждането на квоти за жени в избирателните листи дава гаранции за присъствието на повече жени в политиката. Това каза в специално интервю пред БНР съпругата на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер Елке Бюденбендер, която отправи специално послание и до българските дами.

"Евроизборите през май отправят предизвикателство към жените – да бъдат равнопоставени спрямо мъжете в кандидат-листите за евродепутати". Въпреки че опитът на Германия показва, че въвеждането на квоти от някои партии дава резултат, съпругата на германския президент Елке Бюденбендер изрази надежда един ден това да не бъде въпрос на регулация, а на отвоювани принципи. „В Германия някои партии въведоха за изборите квоти за жени в листите си и това допринесе за влизането на повече дами в парламент и въпреки тези стъпки те са едва 30 процента от депутатите. Но все пак това имаше ефект. Имаме квоти за ръководни места в икономиката, което също изигра важна роля. Процесът е необратим. Трябва да стигнем до момента, в който полът няма да има значение. Но докато това не стане, жените трябва да бъдат подкрепяни“, каза Елке Бюденбендер.

„Европа е толкова добре, колкото са страните-членки. Жените в Европарламента са тези, които градят мостове – не само надпартийни, но и наднационални. За Европа ще бъде крачка напред, ако на политическата сцена се изявяват повече жени от България, например“, добави съпругата на германския президент.

Според първата дама на федералната република жените не трябва да бъдат изправени пред дилемата „или семейство, или кариера“. „Гласът на жените трябва да има тежестта, която ще им позволи да разкрият напълно потенциала и опита си – жени, които работят, правят кариера и искат да се грижат за семейството си. Но това е тема, която засяга и мъжете. Въпросът за равнопоставеността в политиката поставя от една страна проблема за реализацията на жената в личен и в професионален план, и от друга страна – за жената и на политическата сцена. Трябва повече да се говори за това с примери. Тази тема трябва да бъде в дневния ред“.

Елке Бюденбендер, която е неотлъчно до съпруга си Франк-Валтер Щайнмайер, който от 3 години е държавен глава, а преди това външен министър на Германия, прима с усмивка твърдението, че зад всеки успял мъж стои силна жена.

„Според мен най-доброто в една връзка е двама души да имат възможност да правят това, което ще им носи удовлетворение – независимо дали в семеен или в професионален план и да подкрепят един друг“.

Елке Бюденбендер, която участва в дискусия за жените в политиката в Лайпциг, отправи и своето ето послание до българските дами. „Посланието ми ще бъде същото, каквото бих отправила и до жените в Германия. Бъдете уверени, можете да постигнете всичко, стига да искате. Бъдете отворени за подкрепа и действайте!“

Мая Йорданова
660 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.03.09 | 01:20

1

няма такива изроди, като феминистките....

ХанкоБрат

2019.03.09 | 11:43

2

Мутро-пачаври кроят планове ......

Добави коментар

Водещи новини