Сергей Станишев: Промяна в договора на ЕС няма да стабилизира еврозоната

  • 07 декември 2011 14:55

  • 853
  • 0
Сергей Станишев: Промяна в договора на ЕС няма да стабилизира еврозоната
© булфото

Промяна в договора на ЕС ще доведе само до засилването на финансови и фискални правила, няма да даде стабилност в еврозоната. Това коментира пред журналисти председателят на Партията на европейските социалисти и лидер на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, съобщи БТА.

Бившият премиер представи приоритетите си като лидер на европейските социалисти пред Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент в Брюксел. Той посочи, че за България няма да има преки последствия от такава промяна, защото сме страна с нисък дълг и с ниски бюджетни дефицити, но това не е гаранция, че ще продължи завинаги. Станишев отбеляза, че ако бъде направена тази промяна в договора и надхвърлим 3 процента бюджетен дефицит, ще бъдем санкционирани автоматично.
Изменението на договора няма да реши непосредствената задача да се изпрати сигнал, че ще бъде направено всичко възможно, за да се гарантира сигурността на еврото, заяви председателят на ПЕС пред европейските социалисти в Брюксел. Според него е необходима бюджетна отговорност и икономически план, който създава работни места и растеж, зелен растеж. Не са необходими промени в договора на ЕС, за да се промени европейската политика и да се спаси Европа, заяви Станишев. На 9 декември вероятно няма да има достатъчно министър-председатали, които да се противопоставят на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в, прогнозира той.

По думите му данъкът върху транзакциите е социално справедлив и ще донесе 500 милиарда евро нови бюджетни приходи. Като други идеи той посочи създаването на Европейска рейтингова агенция, която ще повлияе и на останалите рейтингови агенции, и на емитирането на еврооблигации.
Европейските социалисти не искат промени в договора на ЕС, заяви председателят на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц. Ако се стигне до решение за промени в договора, ще настояваме да се свика конвент на ЕС и да участваме в процеса, заяви той.
Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на коментира пред журналисти и излизането на България от проекта Бургас-Александруполис. Според него няма връзка между проекта за нефтопровод и енергийната ефективност. Няма да има Бургас-Александруполис, ще има нефтопровод, който минава другаде, през Турция най-вероятно - честито, посочи той и отбеляза, че бургазлии няма да получават никакви потенциални приходи.

Последвайте канала на

БТА
853 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини