Заложническата криза в банка в Бейрут приключи с арест на нападателя

  • 11 август 2022 20:11

  • 521
  • 0
Заложническата криза в банка в Бейрут приключи с арест на нападателя
© Getty images (архив)

Заложническата криза, започнала когато въоръжен мъж поиска от банка в Бейрут да му позволи да изтегли блокираните си спестявания, приключи без пострадали, а той се предаде, съобщи АП, цитирана от БТА.

 

Според властите 42-годишният Басам аш Шейх Хусейн (на снимката долу) е влязъл в банката с ловна пушка и туба бензин и заплашил да се самозапали, ако не му позволят да изтегли парите си. След часове на преговори, той е приел предложение на банката да му позволи да изтегли част от влога си от 200 000 долара.

След това мъжът освободи взетите за заложници служители и се предаде.

 

Общо човекът е получил 30 000 долара в брой. По време на преговорите нападателят е отхвърлил предложението на директора на банковия клон да плати сметката за болничното лечение на баща му.

Въоръжен мъж взе заложници в ливанска банка

 

В края на 2019 г. ливанските банки, изпитващи недостиг на парични средства, въведоха строги ограничения за теглене на средства в чуждестранна валута. Днес страната страда от най-тежката икономическа криза в съвременната си история, като три четвърти от населението е изпаднало в бедност, а стойността на ливанската лира спрямо щатския долар спадна с над 90 процента.

В резултат на инцидента ръководителят на съюза на банковите чиновници Жорж ал Хадж призова Министерството на вътрешните работи да гарантира безопасността на работата на финансовите институции в столицата.

 

 

На свой ред лидерът на Общественото сдружение на измамените вложители Низар Ганем Ганем изрази съжаление, че "трудните обстоятелства, в които се намират милиони ливанци, загубили спестяванията си, ги тласкат към отчаяни действия".

 

"Този ​​инцидент не е първият, нито последният, подобни действия на нуждаещи се ще продължат, докато правителството и банките не изработят механизъм за решаване на проблема", предупреди той.

Валери Зайцев
521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини