Иран отбеляза ръст на приходите от търговията с петрол от 580%

  • 26 юли 2022 15:01

  • 768
  • 2
Иран отбеляза ръст на приходите от търговията с петрол от 580%
© Getty images (архив)

Приходите на Иран от износ на петрол и петролни продукти са нараснали с 580 процента през първите четири месеца на настоящата година по иранското летоброене (от 21 март до 21 юли) спрямо същия период година по-рано. Това обяви иранският министър, отговарящ за икономиката и финансите Ехсан Хандузи, по време на седмичната си пресконференция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърът обясни рязкото увеличение на приходите с ръст на износа на петрол и новите валутни правила при търговски обмен.

Цените на петрола почти се удвоиха спрямо миналогодишните си нива заради войната в Украйна и световното икономическо възстановяване след пандемията.

Правителството в Техеран съобщи, че е намерило начини да върне средства в хазната си от предишен износ на енергия и е увеличило износа на петрол въпреки санкциите, наложени от страна на САЩ.

САЩ вземат на прицел иранска мрежа за търговия с петрол и нефтени продукти

По-рано през месеца управителят на иранската централна банка каза, след среща с руския вицепремиер Александър Новак в Москва, че са постигнали разбирателство за използването на националните си валути в икономическия обмен между Иран и Русия, информира местната агенция Мехр нюз.

"Въпросът за използването на националните валути беше една от важните оси за консултации с високопоставени руски икономически служители и скоро ще видим изпълнението на постигнатите споразумения", заяви тогава иранският гуверньор.

Валери Зайцев
768 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Еми...

2022.07.26 | 16:59

2
Нула по 580% пак е нула.

2022.07.26 | 15:52

1
МАЛИИЙ , КРАВАРИТЕ ОТНОВО ПРОДУХАХА КАВАЛА.

Добави коментар

Водещи новини