Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си

  • 25 април 2024 13:32

  • 216
  • 1
Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си
© pixabay

Турция може да предостави техническа помощ на Ирак за обезопасяване на границите му, за да се предотврати движението на бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК) в региона. Това заяви служител на турското министерство на отбраната, цитиран от "Ройтерс".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети Багдад и Ербил по-рано тази седмица. На този фон Анкара засили трансграничните операции срещу екстремистите на ПКК, базирани в планинската, предимно кюрдска северна част на Ирак.

По време на визитата двете страни се споразумяха за стратегическо рамково споразумение за надзор на сигурността, търговията и енергетиката, както и за споразумение за сътрудничество в областта на отбраната.

"Заявихме на своите колеги, че Турция е готова да окаже помощ на Ирак по отношение на системите за сигурност на границата", посочи турският служител.

По-рано делегация от Ирак посети Турция, за да проучи системите за сигурност на границата, които Анкара предложи да предостави, отбеляза още служителят и добави, че дискусиите за сътрудничество в областта на сигурността продължават.

Ердоган: Турция има не по-малки проблеми с водата от Ирак

По време на съвместна пресконференция с Ердоган в понеделник иракският премиер Мохамед Шиа ал-Судани заяви, че двете страни ще си сътрудничат за укрепване на граничната сигурност, но не спомена конкретно ПКК.

ПКК вдигна оръжие срещу турската държава през 1984 г. и е определена за терористична организация от Анкара и нейните западни съюзници. Турция проведе поредица от операции срещу групировката в Северен Ирак от 2019 г. насам.

Последвайте канала на

Калина Христова
216 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.25 | 16:25

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини