САЩ вземат на прицел иранска мрежа за търговия с петрол и нефтени продукти

  • 06 юли 2022 22:39

  • 1771
  • 4
САЩ вземат на прицел иранска мрежа за търговия с петрол и нефтени продукти
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

САЩ наложиха днес санкции на мрежа от физически и юридически лица, обвинени, че подпомагат доставянето и продажбата на ирански петрол и нефтени продукти в Източна Азия, оказвайки натиск върху Техеран в момент, когато Вашингтон се стреми да съживи ядреното споразумение с Иран от 2015 г., съобщава БТА.

Американското министерство на финансите обяви в специално съобщение, че въпросните лица са използвали мрежа от подставени компании, базирани в Залива, за да улесняват доставките и продажбата на продукти от ирански компании в Източна Азия на стойност стотици милиони долари.

Миналата седмица в Доха са проведени непреки разговори между Техеран и Вашингтон, завършили без пробив по въпроса как да бъде спасено иранското ядрено споразумение от 2015 г.

Петролът поевтинява с близо 4% под 100 долара за барел

Успоредно с ангажимента на САЩ да постигне споразумение с Иран, целящо съвместно връщане към Всеобхватния съвместен план за действие, ще продължим да използваме всички наши правомощия за налагане на санкции върху продажбата на ирански петрол и нефтени продукти, казва в изявлението Брайън Нелсън – зам.-финансов министър с ресор тероризъм и финансово разузнаване.

Сред посочените лица в днешната стъпка на Вашингтон са базираната в Иран нефтена компания „Джам“, която американското финансово ведомство обвинява в износ на нефтени продукти на стойност стотици милиони долари към компании в цяла Източна Азия. Голяма част от тях са били продадени на иранска търговска компания за доставки в Китай.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1771 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Мери

2022.07.07 | 06:55

1
Като какви, и кой им дава правото да се разпореждат с действията на независима държава. Ултра нагли американци. А кой им позволява незаконно да изпомпват нефта от Либия????!!!

2022.07.07 | 20:11

4
Браво

2022.07.07 | 11:32

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

2022.07.07 | 07:13

2
Къде има нещо за грабене и далавера тея винаги са там.

Добави коментар

Водещи новини