Сирия: Всяко едно турско нахлуване би било равносилно на военно престъпление

  • 25 май 2022 19:24

  • 751
  • 4
Сирия: Всяко едно турско нахлуване би било равносилно на военно престъпление
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Сирийското външно министерство заяви днес, че ще смята всяко турско военно нахлуване на територията си за "военно престъпление и престъпление срещу човечеството", предаде Ройтерс, цитира от БТА.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по-рано каза, че Анкара скоро ще създаде зони на безопасност 30 километра отвъд южната си граница, за да се бори срещу по неговите думи терористични заплахи. Най-вероятно той визираше кюрдски въоръжени групи в Северна Сирия.

Реджеп Ердоган обяви за планирана военна операция в Северна Сирия

Анкара вече извърши три нахлувания в Северна Сирия от 2016 г. насам, насочени основно срещу подкрепяните от САЩ отряди на Съюза за народна щита на сирийските кюрди.

Дамаск смята нахлуванията за нарушения на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Дамаск днес заяви, че е изпратил писмо до генералния секретар на ООН и Съвета за сигурност, в което определя действията на Турция като нелегитимни. "Те са равносилни на военни престъпления и престъпления срещу човечеството", се казва в изявлението.

Валери Зайцев
751 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.05.30 | 11:44

3
В този случай определете ред в собствения си кокошарник, господа. Картината, която създавате, не е работа. Ако отразите проблемите си навън, разбира се, вашите съседи също ще се опитат да вземат предпазни мерки по свой собствен начин.

2022.05.30 | 11:54

4
Но това все пак е много нормално нещо. Ситуацията там вече е ясна.
Ukrainas 555

2022.05.27 | 13:01

2
Абе какво стана с тази специална воедна операция, зарази всички нации да пускат бомби едни на други. Еми натеснете всички държави ядреното копче и да се пликлучва, и всички при севишния.
ПРАЩАЙТЕ ВОЙНИЦИ СРЕЩУ

2022.05.25 | 20:00

1
УКРАЙНА И НЕ СЕ ВГЛЕЖДАЙТЕ В ТУРЦИЯ.

Добави коментар

Водещи новини