Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Турция пред нова военна операция в Сирия....с поглед към залежите на нефт и газ

  • 25 май 2022 17:09

  • 1108
  • 0
Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Турция пред нова военна операция в Сирия....с поглед към залежите на нефт и газ
© pixabay, личен архив

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Преди два дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата страна скоро ще започне „нова военна операция на южната си граница, с цел създаване на зона за сигурност на дълбочина 30 километра за противопоставяне на терористичните заплахи от тези райони“. Информацията е на вестник "Йени Шафак", близък до властта. Според турския лидер военните действия ще започнат веднага, след като въоръжените сили, разузнаването и службите за сигурност завършат подготовката си.

Това изявление идва само ден след като зам.-председателят на управляващата партия Нооман Кутлумуш отбеляза, че нормализирането на отношенията с режима на Башар Асад е „много трудно“ и е „изключено“ от дневния ред на турското правителство.

Преди месец външният министър Мевлюд Чавушоглу поясни, че е нормално да се поддържат отношения с Дамаск по проблеми като бежанците и борба срещу тероризма, без да има нужда да се признава правителството. Турският дипломат даде пример за подобни отношения с талибаните, които сега управляват Афганистан.

 От своя страна близкият до правителството вестник "Турция" разкри детайли относно преговорите между Анкара и правителството на Асад по тези проблеми. Медията информира, че

Турция е поискала от управляващите в Дамаск да започнат битка за налагане на контрол върху земите, контролирани от прокюрдските Сирийски демократични сили /СДС/, с цел да възстановят властта си над нефтените и газовите находища.

В тази светлина Турция щяла да гарантира своята подкрепа и ангажимент в операциите за проучване, транспорт и износ на енергоресурсите. Друга тема е било създаването на зона за сигурност в тези територии. Според вестника още при първите преговори представителите на Дамаск са отстоявали позицията, че Анкара трябва да се изтегли от районите, завзети от предходните военни операции „Ефратски щит“, „Маслинова клонка“, „Източник на мир“ и тази в провинция Идлиб.

От началото на май властите в кюрдската автономия са започнали преброяване на населението в град Хасаке и околностите. Предполага се, че то ще обхване всички територии, които са под управлението на СДС, в това число и части от провинциите Рака, Дейрезор, градовете Кобане, Мамбидж и други. Турция счита преброяването за незаконно и е на мнение, че то е прелюдия към обявяването на независимост и искане на международно признание от кюрдите в Сирия.   
 

Аделина Делийска
1108 0

Свързани новини

Водещи новини