Иран е освободил сътрудничка на Британския съвет, осъдена за шпионаж

  • 12 януари 2022 19:15

  • 327
  • 0
Иран е освободил сътрудничка  на Британския съвет, осъдена за шпионаж
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Иранска сътрудничка на Британския съвет, арестувана в Техеран и осъдена впоследствие на 10 години затвор по обвинения в шпионаж, е била освободена и е заминала за Великобритания, предаде АП, цитирана от БТА.

Британският съвет посочи, че обжалването на присъдата на Арас Амири пред иранския Върховен съд е завършило с успех. Амири работеше за лондонското бюро на съвета, осъждането й бе разкритикувано по света. "Никога не сме приемали обвиненията срещу Арас", заяви организацията. "Изключително горди сме с работата й в лондонското ни бюро като ръководител на програма по изкуствата в подкрепа на по-доброто разбиране и оценяване на иранската култура във Великобритания", заяви Британският съвет.

След като месеци наред я държа под стража, през 2019 г. Иран осъди Амири на 10 години затвор. Тя бе обвинена в шпионаж в културната сфера в Иран.

Иранските власти засега не признават, че Амири е освободена. Новината обаче бе съобщена в момент, когато във Виена се водят преговори между Иран и световните сили, включително Великобритания, по разпадналото се ядрено споразумение от 2015 г.

Координаторът на преговорите по иранския ядрен въпрос смята, че има подновено чувство за цел сред участниците

Валери Зайцев
327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини