Иранската Революционна гвардия изстреля крилати ракети по време на военни учения

  • 21 декември 2021 13:03

  • 1417
  • 0
Иранската Революционна гвардия изстреля крилати ракети по време на военни учения
© Getty Images/Guliver (архив)

Иранската паравоенна Революционна гвардия изстреля крилати ракети по време на големи военни учения в Южен Иран, съобщиха местни медии, цитирани от Асошиейтед прес.

В информацията, която беше разпространена от полуофициалната осведомителна агенция Тасним, за която се смята, че е близка до гвардията, не се пояснява какви са видът и обсегът на ракетите. Посочва се обаче, че крилатите ракети и неуточнен брой щурмови дронове са поразили успешно целите си.

В миналото гвардията е заявявала, че разполага с крилати ракети с 1000-километров обсег. Тя има и други ракети с обсег от поне 2000 км, което е повече от достатъчно за достигане до Израел и до американските военни бази в региона, отбелязва Асошиейтед прес.

Петдневните годишни военни учения, които започнаха вчера, се провеждат само броени дни след провала на преговорите за съживяването на споразумението за иранската ядрена програма между Техеран и големите световни сили. Иран започна да засилва ядрената си активност на фона на буксуването на разговорите за подновяването на тези договорености.

Техеран от време на време организира военни учения, за които казва, че имат за цел да подобрят боеспособността на въоръжените сили и да бъдат изпитани в тях нови оръжия.

Елитни ирански войски започнаха учение на брега на Персийския залив

Миналия месец Иран започна ежегодните си военни маневри в крайбрежната част на Оманския залив.

През 2018 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп извади страната си от ядреното споразумение и върна санкциите срещу Техеран. След това Иран започна да обогатява уран до 60 процента, което е само на малка техническа крачка от нужните за създаването на атомна бомба 90 процента.

Техеран настоява, че ядрената програма е за мирни цели. Но иранските стъпки за отдалечаване от задълженията по ядреното споразумение от 2015 г. обезпокоиха както Израел, така и другите световни сили. Израел многократно е заплашвал с едностранни действия срещу иранската ядрена програма, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини