Иранската полиция влезе в сблъсъци с участници в митинги срещу водната криза

  • 27 ноември 2021 07:17

  • 696
  • 0
Иранската полиция влезе в сблъсъци с участници в митинги срещу водната криза
© Getty Images/Guliver (архив)

Иранските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, палки и стреляха със сачми при сблъсъци с протестиращи в Исфахан в подкрепа на фермери, недоволни от кризата с водоснабдяването в региона, според иранските осведомителни агенции и публикации в социалните мрежи, цитирани от Ройтерс.

В социалните мрежи се появиха видеа, показващи как полицаи в централния ирански град стрелят със сачми по демонстранти в пресъхналото корито на Заянде Руд, най-голямата река в страдащия от засушаване регион, както и по околните улици.

Полуофициалната агенция Фарс съобщи, че протестиращите са хвърляли камъни и са подпалили полицейски мотор и линейка, предаде БТА.

Фарс посочи, че демонстрантите са се били разделили на групи от по 40-50 души по улиците около моста "Хаджу", а общо са били някъде около 300.

Държавната телевизия излъчи кадри, на които полицията използва сълзотворен газ срещу демонстранти, които са се събрали вътре в пресъхналото речно корито. На публикувано в социалните мрежи видео протестиращите им отвръщат с възгласи: "Как не ви е срам?"

Видеоклипове в социалните мрежи показват няколко ранени протестиращи, най-малко един от които е с наранявания от сачми. Няма потвърден брой на ранените, а достоверността на видеата в социалните мрежи не може да бъде проверена чрез независим източник.

Предишната нощ фермери, които от две седмици участваха в мирен седящ протест срещу водната криза в региона, бяха разпръснати от неизвестни лица, които подпалиха палатките им. Според публикации в социалните мрежи това са били хора от силите за сигурност, а според държавните медии това е дело на "разбойници".

Преди това държавните медии съобщиха, че фермерите са се съгласили да си тръгнат, след като са сключили споразумение с властите.

Фермерите в провинция Исфахан от години протестират срещу отклоняването на вода от река Заянде Руд, за да бъдат снабдявани други райони, поради което фермите им остават на сухо, а това заплашва поминъка им.

През юли протести срещу водната криза избухнаха в петролодобивния Югозападен Иран. Тогава върховният комисар на ООН за правата на човека отправи критики заради застреляни протестиращи. Техеран отхвърли критиките.

Мобилният интернет в кварталите на Исфахан, където са протестите, е прекъснат, каза местен жител, очевиден опит да бъде спряно разпространението на видеа от сблъсъците, отбелязва Ройтерс.

Иран отдава водната криза на сушата, която е най-тежката за последните 50 години. Критици изтъкват като причина освен нея и лошо управление.

Мощна кибератака затвори много бензиностанции в Иран

Иран, чиято икономика пострада тежко от американските санкции, е най-сериозно засегнатата страна в Близкия изток от пандемията от КОВИД-19. Сушата принуди Техеран да внесе рекордно количество жито. 

Радина Лазарова
696 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини