САЩ и Израел търсят допирни точки в противодействието на иранската ядрена програма

  • 22 декември 2021 21:20

  • 741
  • 1
САЩ и Израел търсят допирни точки в противодействието на иранската ядрена програма
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Бързо напредващата ядрена програма на Иран е сериозна заплаха за Близкия изток и международния мир, заяви днес Белият дом след американско-израелски преговори на високо ниво в Ерусалим, съобщава БТА.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан се срещна при посещение с израелски лидери. В разговорите бяха потърсени допирни точки как да се подходи към иранските ядрени дейности на фона на бавно напредващите преговори между световните сили и Техеран.

Генералният директор на МААЕ: Преговорите с Иран не дадоха убедителен резултат

Съливан каза на премиера Нафтали Бенет, че САЩ и Израел се намират в "критичен момент" за изработване на обща стратегия за сигурност, заяви канцеларията на израелския министър-председател.

След като разговаря със Съливан, израелският министър на отбраната Бени Ганц призова световните сили да не позволяват на Иран да печели време при ядрените преговори във Виена. Израел отдавна намеква, че ако прецени, че дипломацията не дава резултат, може да прибегне до превантивни удари, за да попречи на своя враг Иран да се сдобие със средства за създаване на бомба. Специалистите по сигурността обаче имат съмнения дали Израел притежава необходимия военен капацитет, за да може сам да спре иранската програма, или дали САЩ биха подкрепили израелски действия. Белият дом каза след разговори между Съливан и израелския съветник по националната сигурност Еял Хулата с участието на висши служители на САЩ и Израел, че делегациите на двете страни са обсъдили "необходимостта от противодействие срещу всички аспекти на заплахата", която представлява Иран.

"Те се съгласиха, че бързо напредващата ядрена програма на Иран е сериозна заплаха за региона и за международния мир и сигурност", заяви Белият дом. "Служителите потвърдиха, че САЩ и Израел са единни в своята решимост да гарантират, че Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие", беше посочено в изявлението.

Иран отрича да се стреми към ядрено оръжие, като казва, че атомната му програма е за мирни цели. Съливан запозна израелските представители с развоя на преговорите във Виена и двете страни обмениха мнения за пътя напред, заяви Белият дом. Израелският външен министър Яир Лапид каза, че със Съливан са обсъдили "стратегията за борба с ядрената програма на Иран и начина, по който САЩ и Израел да си сътрудничат по въпроса".

Мая Йорданова
741 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пхахаха

2021.12.23 | 05:46

1
"Бъpзoнaпpeдвaщaтa иpaнскa ядpeнa пpoгpaмa" нaпpeдвa 6ъpзo вeчe 50 гoдини и всe oщe e тaм, къдeтo си 6eшe. Пo същoтo вpeмe двeтe 6aндитски дъpжaви пo-гope opгaнизиpaхa, финaнсиpaхa и/ли yчaствaхa в някoлкo "нaпълнo 6eзядpeни" къpвaви дeсeтилeтни вoйни в peгиoнa, в peзyлтaт нa кoeтo измpяхa милиoни, милиoни oстaнaхa 6eз пpeпитaниe и тpъгнaхa нa мaсoвa мигpaция към Евpoпa, a сaмият peгиoн стaнa paзвъдник нa тepopизъм, 6oлeсти и шизoфpeничнa идeoлoгия. Дpyгapят Стoлтeн6epг щe кaжe ли нeкoлкo гнeвни дyми пo слyчaя?

Добави коментар

Водещи новини