Европейски дипломати: Иран се отказва от почти всички компромиси

  • 03 декември 2021 18:10

  • 561
  • 0
Европейски дипломати: Иран се отказва от почти всички компромиси
© Getty (архив)

Високопоставени дипломати от Франция, Германия и Великобритания изразиха "разочарование и загриженост" относно позицията на Иран по време на възобновените преговори във Виена за иранската ядрена програма, предаде Франс прес.

"Техеран се отказва от почти всички компромиси, които бяха постигнати трудно" по време на първия кръг от преговори между април и юни, заявиха те.

Делегациите се завръщат този уикенд в своите столици и преговорите ще бъдат подновени в средата на следващата седмица, "за да се види дали тези различия могат да бъдат преодолени", добавят дипломатите. "Не е ясно как може подобно разминаване да бъде преодоляно в реалистичен срок", отбелязаха те, но подчертаха, че полагат всички усилия "за постигане на дипломатическо решение". "Времето изтича", настояват те.

Във Виена продължават преговорите за иранската ядрена програма

Договорът за иранската ядрена програма бе сключен през 2015 г. между Ислямска република Иран и шест големи сили (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай). Три години по-късно едностранно от него се оттеглиха САЩ, които после възнобновиха санкциите срещу Иран. В отговор Техеран се отказа от повечето поети ангажименти.

Преговорите във Виена целят да върнат Вашингтон в договора. САЩ участват в дискусиите непряко.

През юни страните се разделиха, надявайки се скоро да постигнат решение, но идването на ултраконсервативния президент Ебрахим Раиси на власт в Иран промени ситуацията, припомня АФП, цитирана от БТА.

Валери Зайцев
561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини