Във Виена продължават преговорите за иранската ядрена програма

  • 17 април 2021 15:18

  • 489
  • 0
Във Виена продължават преговорите за иранската ядрена програма
© Getty Images/Guliver (архив)

Във Виена продължават днес преговорите за иранската ядрена програма. Всички участници са седнали на една маса, предаде Франс прес, припомняйки и напрежението във връзка със започналото обогатяване на уран до 60 на сто от Техеран.

Европейският съюз съобщи в комюнике, че председателстваната от него комисия по обяд ще поднови работата си на политическо равнище след вчерашните двустранни и експертни дискусии.

В работата участват представители на Китай, Франция, Германия, Русия, Великобритания и Иран.

Диалогът цели да установи кои санкции трябва да вдигне Вашингтон и какви мерки трябва да вземе Техеран за връщане към пълното спазване на споразумението.

Руският посланик към международните организации във Виена Михаил Улянов съобщи в Туитър за "бавен, но постоянен напредък". Пред ирански медии иранският преговарящ каза, че това е среща, на която трябва да се реши как и с какво темпо да продължат дискусиите.

Вчера Иран започна да произвежда уран, обогатен до 60 процента. Това е най-голямото му засега нарушение на споразумението, подписано от страната във Виена през 2015 г. с великите сили и Германия.

Иран обяви, че започва да обогатява уран до 60%

Същия ден американският президент Джо Байдън изрази съжаление за това ново нарушение, което "изобщо" не помага за излизане от безизходицата. По думите му обаче Вашингтон "въпреки всичко е доволен да види, че Иран продължава да участва в дискусиите".

САЩ и Иран разговарят помежду си чрез посредничеството на европейците, уточнява АФП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
489 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини