Китайският външен министър Ван И: Талибаните имат голямо желание за диалог с международната общност

  • 27 октомври 2021 17:31

  • 433
  • 2
Китайският външен министър Ван И: Талибаните имат голямо желание за диалог с международната общност
© Getty (архив)

"Талибаните имат голямо желание за диалог с останалата част от света и международната общност трябва да помогне на Афганистан да се развива", заяви днес китайският външен министър Ван И, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Във видеообръщение към участниците в конференция в Иран Ван И каза, че Пекин е готов да бъде домакин на по-нататъшни разговори между Афганистан и съседните му държави, в които да се обсъди бъдещето на страната.

"Талибаните имат голямо желание да проведат диалог със света. Китай ще бъде домакин на третата среща "Съседите на Афганистан" в подходящ за това момент", каза Ван И.

На срещата между Афганистан и негови съседи присъстваха външните министри на Пакистан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, а Китай и Русия участваха чрез видеовръзка.

Русия настоя съседите на Афганистан да не приемат сили на САЩ и НАТО

Разговорите, които имаха за цел установяването на траен мир в Афганистан, се проведоха след подобна конференция през септември, включваща съседните на Афганистан страни, на която домакин беше Пакистан.

Китай, който не участвал в бойни действия в Афганистан, отстоява поддържането на мирни отношения с талибаните, откакто те се върнаха на власт в Афганистан, след като през август силите на САЩ се изтеглиха от страната. САЩ и други западни страни търсят начини да общуват с талибаните и да осигурят доставки на хуманитарни помощи в Афганистан, но без да признават така желаната от талибаните легитимност на тяхното управление.

Официални представители на САЩ и на талибаните обсъдиха този месец в Катар възможността за хуманитарно подпомагане на Афганистан, но Вашингтон каза, че срещите по никакъв начин не са допринесли за признаването на талибаните.

САЩ и други западни страни не желаят да предоставят на талибаните средства, докато те дадат гаранции, че ще зачитат човешките права и по-специално правата на жените.

На днешната конференция в Иран иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан подкрепи формирането на приобщаващо правителство в Афганистан и по този начин повтори официалната позиция на Техеран.

Иран, в който се изповядва шиитският ислям, от десетилетия е враг на талибаните, които са твърдолинейни сунити, но през последните няколко години официални ирански представители открито се срещаха с лидери на талибаните.

През юли Техеран бе домакин на среща между тогавашното афганистанско правителство и високопоставен политически комитет на талибаните.

Иран вече разкритикува талибаните, които превзеха Афганистан през август, за това, че изключват етническите малцинства от своето ново правителството.

 

Валери Зайцев
433 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.27 | 19:56

2
С МЕНЕ НЯМА ДИАЛОГ!
Офф

2021.10.27 | 19:49

1
Ще им вземат лития!!

Добави коментар

Водещи новини