Талибаните призоваха САЩ да размразят афганистанските авоари

  • 17 ноември 2021 17:19

  • 599
  • 0
 Талибаните призоваха САЩ да размразят афганистанските авоари
© Getty (архив)

Талибаните призоваха днес американския Конгрес да размрази афганистанските авоари, които бяха замразени, след като те поеха властта през август, предаде АФП, цитинана от БТА.

В отворено писмо талибанският министър на външните работи Амир Хан Мутаки заяви, че най-голямото предизвикателство, с което се сблъсква сега Афганистан, е финансовата несигурност. "Корените на този пораждащ безпокойство проблем датират от замразяването на авоарите на нашия народ от американското правителство", посочва той.

Вашингтон замрази близо 9,5 милиарда долара авоари на Афганистанската централна банка. Афганистанската икономика, която зависеше от международна помощ, изпадна в дълбока криза, а служителите там не получават заплати от месеци. Страната не може да плати и вноса на стоки.

Държави обещаха стотици милиони долари помощи за Афганистан, но се колебаят да отпуснат средствата, докато талибаните не създадат едно отворено и всеобхватно правителство и не дадат гаранции за спазване на правата на жените и на малцинствата.

Според външния министър на Афганистан страната сега има стабилно правителство за първи път от 40 години насам - период на поредица от войни, започнал с инвазията през 1979 г. от СССР и приключил с изтеглянето на последните американски сили на 31 август тази година.

Според Амир Хан Мутаки икономическата ситуация на Афганистан може да предизвика бежанска вълна и всичко това да създаде сериозни хуманитарни и икономически проблеми в чужбина.

Победата на талибаните в Афганистан окуражава радикалните ислямисти в съседен Пакистан

 

Валери Зайцев
599 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини