Талибаните: Ако санкциите срещу Афганистан останат в сила, може да се стигне до потоци от икономически бежанци

  • 13 октомври 2021 13:15

  • 323
  • 0
Талибаните: Ако санкциите срещу Афганистан останат в сила, може да се стигне до потоци от икономически бежанци
© Getty Images/Guliver

Новото талибанско правителство на Афганистан предупреди, че ако санкциите срещу страната останат в сила, може да се стигне до потоци от икономически бежанци, предаде Франс прес.

Министърът на външните работи Амир Хан Мутаки заяви пред западни дипломати, по време на срещите им през последните дни в Доха, че "отслабването на афганистанското правителство не е в ничий интерес, тъй като може директно да се отрази на света и на неговата сигурност и да доведе до икономическа миграция на хора, желаещи да напуснат Афганистан", се казва в изявление на талибанското правителство, публикувано късно снощи.

Новият талибански режим в Афганистан ще преговаря с ЕС и САЩ

Талибаните успяха през август да свалят от власт поддържаното от САЩ афганистанско правителство и обявиха, че създават Ислямско емирство Афганистан. Международната общност обаче въведе санкции срещу талибанския режим, което доведе до сериозни икономически проблеми за централноазиатската страна.

Италианският премиер: Необходимостта да се поддържат контакти с талибаните не е равнозначна на признаване

Европейските страни се опасяват, че при рухване на афганистанската икономика голям брой афганистански мигранти ще потеглят към Европа, допълва БТА.

Весела Найденова
323 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини