ИД плаща по 330 долара на всеки нов член на групировката в Афганистан

  • 26 октомври 2021 10:25

  • 516
  • 0
ИД плаща по 330 долара на всеки нов член на групировката в Афганистан
© Getty images (архив)

По 30 000 афгани (около 330 долара) получава всеки афганистанец, присъединил се към "Ислямска държава" (ИД), написа газета.ру.

Според данни на изданието бойците от терористичната организация през последно време са се активизирали в централната част на страната. "ИД е превзела няколко селища в района Дех Рахвуд и там все по-често се появяват знамена със символика на ИД. Членове на групировката агитират местните хора да се присъединят към организацията и дават по 30 000 афгани на всеки нов член", посочи още медията.

Междувременно началникът на Генералния щаб на талибаните, които установиха контрол над Афганистан през август тази година, Кари Фасихудин Фитрат Бадахшани заяви, че при операция, проведена в неделя в северната част на страната, са арестувани няколко души. "Те са обвинени в подпомагане и шпионаж в полза на ИД", допълни той.

ИД пое отговорността за атентата срещу джамия в афганистанския град Кандахар

Бившият депутат от парламента в Кабул Мир Хайдар Афзализ заяви, че ИД се е активизирала заради талибаните. "Новите управляващи освободиха много членове на ИД от затворите", каза той, цитиран от газета.ру.

Валери Зайцев
516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини