Журналистка от САЩ ядоса Израел

16 ноември 2020 09:44

Журналистка от САЩ ядоса Израел
© Getty (архив)
813 0

Израелското външно министерство е поискало официално извинение от ръководството на базираната в САЩ телевизия Си Ен Ен, предаде Би Би Си.

Дипломатическата централа на близкоизточната страна е изпратила писмо до мениджмънта на американската медия заради думи на една от емблематичните водещи - Кристиян Аманпур.

"Наскоро отбелязахме 82 години от Кристалната нощ. Това трагично събитие е дало началото на унищожаването на около шест милиона евреи в Европа. Нещо подобно стана и в нашата страна преди четири години, когато на власт дойде Доналд Тръмп", е казала журналистката в ефира на Си Ен Ен.

"Според нас такива думи са най-малко неприемливи. Ето защо ние призоваваме ръководството на една от водещите световни медии да се извини официално за изказването на своята служителка", се е посочвало в документа, изпратен от министерството на външните работи на еврейската държава до централата на  телевизията.

Борисов: Дълбоко скърбим за милионите невинни жертви на Холокоста

Кристалната нощ (или Нощта на разбитите витрини) така са били наречени еврейските погроми, организирани от нацистите в Германия, Австрия и части от днешните Чехия и Полша на 9-10 ноември 1938 г. Тези събития са били квалифицирани като една първите стъпки към унищожаването на приблизително 6 милиона евреи в Европа.

Валери Зайцев
813 0

Свързани новини

Водещи новини