Съветник на аятолах Хаменей: Иран ще промени ядрената си доктрина, ако съществуването му бъде застрашено

  • 09 май 2024 11:08

  • 239
  • 1
Съветник на аятолах Хаменей: Иран ще промени ядрената си доктрина, ако съществуването му бъде застрашено
© Getty Images

Иран ще трябва да промени ядрената си доктрина, ако съществуването му бъде застрашено от Израел, заяви съветникът на върховния лидер на Ислямската република Камал Харази, цитиран от Ройтерс.

"Не сме взели решение за създаване на ядрена бомба, но ако съществуването на Иран бъде застрашено, няма да имаме друг избор, освен да променим нашата ядрена доктрина", каза Харази и изтъкна, че Иран вече е показал, че разполага с потенциал за създаване на подобни оръжия.

Иранският върховен лидер аятолах Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19 забрани разработването на ядрени оръжия с фетва в началото на първото десетилетие на този век и препотвърди позицията си през 2019 г. "Създаването и натрупването на ядрени бомби е погрешно и използването им е "харам" (забранено от ислямската религия)", е становището на аятолаха.

Върховният лидер на Иран благодари на армията за ударите срещу Израел

През 2021 г. обаче тогавашният ирански министър на разузнаването каза, че западният натиск може да принуди Ислямската република да разработи ядрени оръжия.

"В случай на атака срещу нашите ядрени съоръжения от страна на ционисткия режим (Израел), нашите средства за възпиране ще се променят", каза още Харази.

През април напрежението между Иран и Израел достигна до най-високата си точка, след като Техеран изстреля близо 300 ракети и дронове срещу Израел като отговор на предполагаем израелски удар срещу иранското консулство в Дамаск, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
239 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.20 | 00:25

1
БГ ЕВРО-НАТО ГЕРМАН-ОСМАН ПАРТИИТЕ на ВОЙНАТА със СЛАВЯНСКИЯТ СВЯТ - СДС ДПС ГЕРБ ПП ДБ на ИЗДРЪЖКА от САЩ и СОРОСОИДИТЕ са ОПАСНИ! ТЕ ОБЯВИХА ВОЙНА НА РУСИЯ и ВОЮВАТ с РУСИЯ тези ИЗМЕКЯРИ НЕ-БЪЛГАРИ, а УГРО-ХАЗАРИ. НАТО СОРОСОИДНАТА АНАКОНДАТА ПОКАЗА ГРОЗНАТА СИ НЕОЛИБЕРАЛНА МУЦУНА В СЛОВАКИЯ ИЗВЪРШВАЙКИ АТЕНТАТА СРЕЩУ РОБЕРТО ФИЦО. ИЗВЪРШИ ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА НА ИРАН, ОПИТ ЗА ВОЕНЕН ПРЕВРАТ В КОНГО, а 2700 ФРЕНСКИ ВОЕННИ БИЯТ НАСЕЛЕНИЕТО НА НОВА КАЛЕДОНИЯ ЗАТОВА, ЧЕ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ ПОД БОТУША НА САЩ и ФРАНЦИЯ. РУСИЯ И КИТАЙ ТРЯБВА ДА РАЗМАЖАТ ГЛАВАТА НА НАТО АНАКОНДАТА НЕОЛИБЕРАЛНА!

Добави коментар

Водещи новини