Иран: Франция подклажда екстремизма

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф обвини днес Франция в "подклаждане на екстремизма", след неотдавнашното изказване на президента Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на за "ислямския сепаратизъм" и свободата на изразяване, която позволява осмиването на пророка Мохамед, съобщава БТА.

Да обидиш 1,9 милиарда мюсюлмани и свещени за тях неща заради ужасни престъпления на такива екстремисти е опортюнистична злоупотреба със свободата на изразяване, написа в "Туитър" ръководителят на иранската дипломация.

Мюсюлманите във Франция не били подложени на гонения

"Това не е нищо друго, освен подклаждане на екстремизма", добави той.

Според Зариф, мюсюлманите са първите жертви на "култа към омразата", подкрепян от колонизаторски режими и разпространяван от техните представители. Миналата сряда Макрон се изказа на церемонията в памет на Самюел Пати - преподавателят, обезглавен от ислямист, защото показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед. Президентът тогава обеща, че Франция ще продължи да защитава публикуването на тези карикатури и отново го повтори.

"Ще продължим. Уважаваме всички различия в дух на мир. Никога няма да приемем реч на омразата и защитаваме разумния дебат", написа вчера в "Туитър" френският президент, като думите му бяха преведени също на арабски и на английски.

Тези изявления предизвикаха критики от страна на лидери и протести през уикенда в редица държави с мюсюлманско мнозинство, както и призиви за бойкот на френски стоки.

В Иран секретарят на върховния съвет по националната сигурност Али Шамхани написа в "Туитър", че декларациите на Макрон показват "неговата липса на опит в политиката, тъй като в противен случай той не би посмял да обиди исляма в рамките на домогването си до лидерска позиция в Европа". Той посъветва френския президент да се интересува повече от историята и да не разчита на подкрепата на "западащата Америка и намиращия се в окаяно състояние Израел".

Председателят на иранския парламент Мохамад Багер Галибаф изрази съжаление от безсмислената враждебност на Франция към пророка и каза, че неговите думи и светлината му не могат да бъдат заличени от толкова необмислени, безполезни и нехуманни действия.

Коментари

 1. 2020.10.26 | 22:27
  като избиват християни не чух една ислямска организация да осъди ислямсските терористи. спотайват се и потриват едидно ръчички. а като ги посочиш с пръст почват да крещят в един глас - ислямофобия, нетолерантност и т.н. в света има 52 чудесни ислямски държави. я тия дето не се смятат за част от нас да си събират багажи и да наппускат европа в посока искямските държави.
 2. 2020.10.26 | 20:29
  Това ще е така,когато се избира клоун за президент,а това се отнася и за Трифонов.
  1. 2020.10.26 | 20:33
   МРИ БЕ БОКЛУК, ДА НЕ БИ МАКРОН ДА Е КАНИЛ ОНОВА ЧЕЧЕНСКО ГОВНО ТЕРОРИСТ? ИРАН СИ ПЛАЧЕ ДА БЪДЕ РАЗЧЕКНАТ.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Близък изток

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет