Израел одобри изграждането на първото ново селище в окупирания Западен бряг

  • 31 март 2017 13:28

  • 1013
  • 3
Израел одобри изграждането на първото ново селище в окупирания Западен бряг
© Gettyimages

Израел одобри изграждането на първото ново селище в окупирания Западен бряг за първи път от повече от две десетилетия, съобщава Би Би Си.

В изявление след заседание на кабинета за сигурност на страната се изтъква, че строителството ще се състои в района на Емек Шило край Наблус.

Премиерът Бенямин Нетаняху преговаря с правителството на САЩ за ограничаване на заселническите дейности на Израел. Палестински официални лица осъдиха този ход на Израел.

Новото еврейско селище ще бъде използвано за настаняване на еврейски семейства, изгонени от Амона. Районът беше разчистен през миналия месец, след като Върховният съд на Израел постанови, че е бил построен незаконно върху частна палестинска земя. Нетаняху след това обеща на жителите на Амона, че ще бъде намерен нов район за тях.

Въпросът за еврейските селища на Западния бряг и Източен Йерусалим отдавна води до спорове между Израел и палестинците. Повече от 600 хил. евреи живеят в около 140 селища, построени след окупацията от страна на Израел през 1967 г. на Западния бряг и Източен Йерусалим. Населените места се смятат за незаконни съгласно международното право, въпреки че Израел оспорва това.

Израелското правителство, което е отявлен привърженик на заселването на окупираните територии и което имаше остри различия с администрацията на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият по въпроса, се почувства окуражено, когато Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския встъпи в длъжност през януари. Оттогава израелското правителство разреши 6000 нови жилища в окупираните територии, като това е едно от най-мащабните количества от години.

Мая Йорданова
1013 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
за чифутите

2017.04.03 | 11:13

3
няма ли ООН и международен съд в ХАГА ?????????
EM

2017.04.01 | 01:25

2
Въпрос: Чии точно територии е окупирал Идраел през 1967?

2017.03.31 | 17:58

1
Господ им е разрешил да избиват фелистимците!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини