Тръмп подписа два указа за по-строго прилагане на търговските правила

  • 01 април 2017 07:29

  • 3132
  • 2
Тръмп подписа два указа за по-строго прилагане на търговските правила
© Getty Images

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския подписа укази, свързани с търговията и целящи по-строго събиране на мита върху вноса на стоки, субсидирани от чужди правителства и продавани в САЩ под себестойността си, съобщи ДПА.Тръмп заяви, че указите ще подготвят почвата за "великото възраждане на американските производители".

Преди да подпише указите, в речта си в Белия дом Тръмп говори за местата, които е посетил по време на предизборната си кампания и които са били опустошени от нечестни търговски политики. "Хиляди фабрики бяха откраднати от страната ни", каза президентът и нарече хората, които са изгубили работата си "безгласни американци", чийто глас днес звучи чрез Белия дом. При моето управление ще спре ограбването на американското благоденствие, заяви той.

Тръмп обеща, че САЩ ще защитават индустрията и ще създадат "честно игрално поле" за американските работници и заяви, че благосъстоянието на Америка и на американския работник е неговата "пътеводна звезда".
Той каза, че първата изпълнителна заповед ще гарантира събирането на всички данъци, когато чуждите вносители мамят и добави, че за тези, които нарушават правилата, ще има много сериозни последици. Втората заповед ще доведе до първата преоценка на американския търговски дефицит, заяви Тръмп. За 90 дни трябва да бъде събрана подробна информация за "търговски злоупотреби" и други антиконкурентни практики от страна на чужди държави и тези данни ще бъдат използвани за промяна на търговската политика.

За разлика от други такива церемонии за подписване на укази, този път Тръмп не използва случая да се снима как лично слага подписа си. Белият дом съобщи, че документите са били подписани по-късно, след представянето им.
По-рано вчера министърът на търговията Уилбър Рос каза за телевизия Фокс нюз, че администрацията се надява да получи милиарди долари от несъбрани глоби от страните, нарушаващи търговските споразумения.

В четвъртък министерството на търговията съобщи, че започва разследване на внос на алуминиеви листове от Китай по подозрение в евентуални антидъмпингови и компенсационни мита. Това става малко преди посещението идната седмица на китайския президент Си Цзинпин в частната резиденция на Тръмп "Мар а Лаго" във Флорида. Вчера Тръмп каза, че по време на тази визита двамата с китайския лидер ще се заемат с много важни неща.

Първият от представените укази предвижда оценка на това как се прилагат така наречените компенсационни мита, които се използват като ограничителни мерки срещу вносители от редица държави., предаде ТАСС. Въвеждането им е необходимо, за да се гарантира конкурентоспособността на американските производители, които в отделни случаи не са в състояние да издържат на конкуренцията на чуждите производители преди това, че стойността на внасяните стоки е по-ниска от пазарната. Както уточни говорителят на Белия дом Шон Спайсър, това се отнася особено за държави, които субсидират износа.

БТА
3132 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гост

2017.04.01 | 11:44

1
Всичко показва, че подготовките на нова Ядрена Барбароса-2 по руските граници са в пълен ход - от Северно Море, Прибалтика, Полша, Румъния, България, Турция, Черно Море... Европа е на мушката на руските ядрени оръжия за ответен удар и това може да дойде по-скоро, отколкото си мис
Кик

2017.04.04 | 01:50

2
Ходи пий едно розово хапченце. Толкова ги е страх от ядрени оръжия, че Северна корея дето е по-малка от България и има сигурно само стотина ядрени ракети си разиграва кончето както си иска.

Добави коментар

Водещи новини