Дипломатически крах между Албания и Иран след мощна кибератака

  • 07 септември 2022 15:30

  • 550
  • 0
Дипломатически крах между Албания и Иран след мощна кибератака
© Колаж: Novini.bg/pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министерският съвет на Албания реши дипломатическите отношения с Ислямска Република Иран да бъдат незабавно прекратени, съобщава БТА.

Министър председателят на страната Еди Рама направи видеообръщение, свързано с решението на албанското правителство в отговор на тежката кибератака към дигиталната инфрастуктура на правителството на Република Албания. В обръщението на премиера се казва, че „на 15 юли нашата страна страна стана обект на тежка кибератака, която имаше за цел да срине дигиталната инфраструктура на Републиката, парализиране на публичните услуги, както и кражба на данни и електронни кореспонденции от правителствените системи. Атаката не постигна целта си. За сравнение с целите на агресора, щетите могат да се считат за малки.“

„Цели седмици се работеше паралелно, ден и нощ, и за възстановяване на работата на всички системи, и за разкриване на агресора. В сътрудничество със специални партньорски агенции за дигитален антитерор, които дойдоха с екипите си в Тирана, успешно бе разкрито, без капка съмнение, че атаката към Албания на 15 юли не е била дело на отделни индивиди или независими групи, а на държавна агресия. След задълбочените проучвания разполагаме с неопровержими доказателства, че киберагресията към страната ни е дирижирана и спонсорирана от Ислямска Република Иран, която е наела четири групи за атаката към Албания. Измежду тях е и една от групите с най-лоша слава в международния кибертероризъм, автор или съавтор на по-ранни атаки към Израел, Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ, Кувейт и Кипър“, съобщи Рама.

Еди Рама с ироничен отговор към българското МВнР

„Информирали сме стратегическите си съюзници, партньорските ни държави в НАТО и няколко други приятелски страни, с които сме споделили и неоспоримите резултати от разследването, доказващо източника на агресия“, заяви Рама.

„Решението /на Министерския съвет в Албания/ е връчено с официална нота на посолството на Ислямска Република Иран, от която се изисква да напусне територията на Република Албания заедно с целия си дипломатически и техническо-административен персонал, включително и този по сигурността“, подчерта Рама.

Администрацията на Байдън е съобщила, че подкрепя предприетото действие на Албания, която е техен съюзник /на САЩ/.

През юли албанското правителство съобщи, че неговата интернет страница и страниците на обществените институции в страната са били спрени след кибератака от неуточнен източник. 

По информация на Асошиейтед прес, която се позова на американска фирма за киберсигурност, за кибератаката бе казано, че вероятно е дело на проирански хакери, целящи да попречат на конференция на иранска опозиционна група в Албания.

В доклад фирмата Mandiant изразява „относителна увереност“, че нападателите са действали в подкрепа на усилията на Техеран срещу дисидентите. Това заключение е направено на базата на няколко фактора - избора на време, съдържанието на социалната медия, на която е поета отговорността за атаката, и приликите в кода, използван със зловреден софтуер, прилаган и в миналото спрямо хора, говорещи на персийски или арабски език.

Конференцията на 23-24 юли на иранската организацията "Муджахидин-е Халк" беше отменена заради предупреждение от местните власти за възможна терористична заплаха.

Около 3000 дисиденти от организацията, по-известна с абревиатурата МЕК, живеят в лагера „Ашраф 3“ в Манез, на 30 км западно от албанската столица Тирана. Те планираха да проведат в лагера си „Световна среща на върха на свободен Иран“ с участието на американски сенатори и конгресмени и други бивши важни личности от западни страни, за да „призоват правителството на Байдън да възприеме решителна политика срещу режима в Техеран“.

„Муджахидин-е Халк“ започва дейността си като марксистка организация, противопоставяща се на управлението на шах Мохамад Реза Пахлави. Тя подкрепя Ислямската революция през 1979 г., но скоро след това се скарва с аятолах Рухола Хомейни и се обявява срещу оглавяваното от него управление на аятоласите, като впоследствие извършва поредица покушения и бомбени атентати в Ислямската република.

МЕК по-късно бяга в Ирак и подкрепя режима на Саддам Хюсейн по време на кървавата му осемгодишна война с Иран през 80-те години на миналия век, което настройва много иранци срещу организацията. Въпреки че сега като цяло се е установила в Албания, тя твърди, че поддържа мрежа и в самия Иран.

Мая Йорданова
550 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини